fallback

Павлова: На 3 януари очакваме тежък трафик, силен снеговалеж и обилни дъждове

Пътните инциденти в София са се увеличили тройно заради снеговалежа

30.12.2015 | 16:11 Автор: Ирина Георгиева

Пътните инциденти в София са се увеличили тройно заради снеговалежа. Това коментира началник на отдел "Пътна полиция" в СДВР комисар Тенчо Тенев за Агенция "Фокус". По думите му шофьорите не карат внимателно и не преценяват пътната обстановка след падналия сняг.

"Взривиха ни дежурната от сигнали за леки пътнотранспортни произшествия. Хората не взимат предвид, че пътят е хлъзгав, вали и карат по-бързо, което на места доведе до верижни катастрофи. Екипите ни не могат да смогнат да обработват пътнотранспортните произшествия в последните три-четири часа. На 29 декември леките пътнотранспортни произшествия бяха 30, а на 30 декември вече са 80." - отбеляза комисар Тенев към 15:00 часа.

Началникът на отдел "Пътна полиция" в СДВР призова водачите на леки автомобили да карат по-внимателно, да се съобразяват и да слагат предпазни колани, тъй като е възможно вследствие на понижаването на температурите да се образуват заледени участъци. 

"Водачите да държат автомобилите под контрол, защото 99% от пътните произшествия са заради отвличане на вниманието." - подчерта Тенчо Тенев.

Катастрофи и пътни инциденти в София на 30 декември

Около 14:00 часа при тежка катастрофа на бул. "Симеоновско шосе" пострадаха дете, мъж и жена. Екип на "Пожарна безопасност и защита на населението" е съдействал за изваждането им от един от автомобилите. Те са били контактни и веднага са откарани в лечебно заведение, за да бъдат прегледани. 

14-годишно момче е ударено в района на бул. "Възкресение" около 14:30 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР за агенция "Фокус". Детето е в добро общо състояние, няма сериозно физически травми, а само охлузни. Шофьорът е избягал от местопроизшестието. Детето не е успяло да види марка, модел нито номер на колата, която го е ударила. 

Трафик по празниците

Над 10 000 автомобила се очаква да напуснат столицата през последния работен ден, съобщи комисар Тенев. По думите му движението не е затруднено и трафикът е нормален.

"Към момента улиците нямат необходимост от почистване, тъй като температурите не са чак толкова ниски и снегът не се е задържал на пътното платно. Фактът обаче, че вали и е хлъзгаво и мокро трябва да се има предвид." - добави комисар Тенев.

През празничните дни ще има екипи на "Пътна полиция", които ще проверяват за алкохол и превишена скорост. Комисар Тенев допълни, че на двата основни бул."Ботевградско шосе" и "Цариградско шосе" има екипи, които работят с мобилни камери.

Най-тежкият трафик и силен снеговалеж се очакват на 3 януари, коментира регионалният министър Лиляна Павлова за агенция "Фокус". Тя апелира на 3 януари за голямото завръщане, пътуващите да тръгнат по светло, с пълни резервоари на колите и достатъчно подготвени за зимни условия, поради очаквания силен снеговалеж и обилни дъждове. 

"Окачваме целият трафик да се върне на 3 януари, много тежък трафик, предимно към столицата. Това е и денят, в който чакаме най-силни валежи." -  поясни тя.  Лиляна Павлова припомни, че може да се получи информация чрез онлайн системата "Лима". 

"От 30 декември влиза в сила забраната за придвижване на тежкотоварни автомобили, както и на 3 януари 2016 г." - добави тя.

fallback
Още от България
fallback