fallback

Няма да има данък вредни храни

Над 100 млн. лв. щели да влязат в бюджета след въвеждането на данък "уикенд", заяви финансовият министър Владислав Горанов

30.12.2015 | 09:49 Автор: Мария Аладжова

Според мен няма да се стигне до законодателно решение за данък "вредни храни". Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по Нова тв. Той поясни, че здравният министър Петър Москов води дебати в тази посока, но засега такъв законопроект не се разглежда.

Още по темата

"Хората няма да сменят потребителските си навици. Другата цел на  закона няма да бъде постигната. Ще се върви към „контрабанда” на внос от Гърция и от Румъния на стоки, които там не са обложени с такъв данък и е много вероятно да не бъде постигната целта да бъде намалена консумацията на вредни храни. Затова съм с резерви към законопроекта", заяви Горанов.

Той коментира т.н. данък "уикенд" и изказването на бившия финансов министър Симеон Дянков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Дянков определи този данък като "недомислица". 

"Системата за Данък добавена стойност не се променя. В закона се вкарват правилата, които определят данъчното събитие и данъчната основа. Така ако някой иска да ползва недвижими имоти и други недвижими имоти не само за икономическите си цели, то той е длъжен да плати данък"

По думите му целта на закона е да бъдат хванати и санкционирани големите злоупотреби със служебни придобивки. Едва 2-5% от закупените нови автомобили били направени от физически лица, което пряко ощетявало бюджета. По изчисления на финансовия министър над 100 млн. лв. ще влязат в държавната хазна след затягането на режима на системата на ДДС.

fallback
Още от България
fallback