Плащаме повече за здравните права от 2016г.

На 23 декември изтече гратисният срок, в който хората с прекъснати здравни права можеха да ги възстановят по-евтино

23.12.2015 | 18:55 Редактор:
Плащаме повече за здравните права от 2016г.
Плащаме повече за здравните права от 2016г.

Опашки от здравнонеосигурени лица се извиха пред всички гишета на на НАП в страната, за да могат да погасят по-евтино задълженията си към държавата. Сред закъснелите е и Поля Христова, която чака повече от 3 часа, за да плати здравните вноски на своя син. 

"Преди няколко месеца отива на зъболекар и там трябва здравна книжка и така се разбира че не си е платил за 2 месеца. От години на наред откакто работи, той си плаща по 16,80 лв. на месец -  аз ги плащах де - и така два месеца при едно прекъсване при една от работите не е платил" , разказва Поля Христова, която чака на опашката.

Най-честите длъжници на държавата са хора, които живеят в чужбина и които не са плащали най-дълго. 

"За 12 месеца плащам, мой за близък, защото беше в чужбина, след това беше малко без работа и сега започна работа отново и има пропуски", разказва Иванка Стоименова, която също чака на опашка, за да плати задълженията към държавата.

С прекъснати здравни права са хора, които в три последователи месеца не са платили здравни си осигуровки. До днес -  неосигурените лица възстановяват здравните си права, след като платят всичките дължими вноски за последните 3 години. Заедно с лихвите, това струва на самоосигуряващ се, който изобщо не е плащал,  около 700 лв. От първия работен ден след Коледа обаче  - 28 декември, за да върне здравните си права, той ще трябва да плати двойно повече – около 1300 лв. 

"Когато човек не е изпълнявал задължението си да плаща здравните си вноски, връщането му в системата ще става по – скъпо. Всички плащат, а ползват само тези, които имат нужда. Здравната система не е сделка,в  която човек плаща само тогава, когато му дотрябва здравна помощ" , коментира Росен Бъчваров от НАП по повод промените.

Макар да чакаха с часове на опашка, за да платят вноските си, мнозина не спестиха критиките си към качеството на здравните услуги у нас.

"Вие ходили сте на лекар в България без да ви искат пари? Какво значение има, аз не живея в България,  и не си ги плащам и сега се оказа, че трябва да ги платя. Разбирате ли – това е рекет", коментира друг здравнонеосигурен.

От НАП напомниха, че промените важат само за само-осигуряващите се лица. Няма да има прекъсване на здравния статус на тези служители, чиито работодатели са закъснели да внесат здравните им вноски.