fallback

Общественици атакуват новите винетни стикери

Според тях по-високата им цена е незаконна

23.12.2015 | 18:00 Автор: Ива Григорова

Група общественици от цялата страна са внесли жалба в Софийския административен съд с искане за спиране от продажба на новите винетни стикери. Според тях винетките са незаконни, защото не е спазен срокът за обнародване на графичния дизайн и начинът им на обнародване в Държавен вестник. 

"Считаме, че новата цена също е незаконна, защото никъде управляващите не са обсъждали промяната й, както с браншови организации, така и с обществеността. Това решение е взето своеволно и незаконно", посочват обществениците.

Преди дни омбудсманът Мая Манолова заяви, че председателят на Управителния съвет на пътната агенция не е изпълнил в срок задължението да издаде заповед за утвърждаване на графичните образци на новите винетни стикери. Той е направил това с 10 дни закъснение, но то не може да служи като основание за обявяване на незаконност на новите винетки или новите им цени.

Регионалният министър Лиляна Павлова обаче подчерта, че новите винетки са законни и всички процедури са спазени. Тя многократно заяви, че новата цена в размер на 97 лв. не е реална, трябвало да е по-висока, но правителството се е стремило тя да е социално поносима. 

Правителството реши, че таксата за автомобил за годишен стикер ще се увеличи от 67 лв. на 97 лв., на месечния – от 25 лв. на 30 лв., а на дневния – от 10 на 15 лв. Срещу по-високите цени имаше протести в редица градове в страната.

Правителството планира въвеждане на тол такса на най-натоварените пътища в страната, каза днес в ефира на Bloomberg TV Bulgaria министърът Лиляна Павлова. "Трябва да въведем по-справедливия модел - който повече пътува и руши, да плаща повече", мотивира се министърът.

fallback
Още от България
fallback