Доган критикува Местан, но няма да се връща в политиката

Какво се крие в новогодишното слово на почетния председател на ДПС

22.12.2015 | 17:42 Редактор: Ирина Георгиева
Доган критикува Местан, но няма да се връща в политиката

"Всички знаете, че съм наблюдател по дефиниция, но явно твърде на сериозно съм се приел като пасивен съзерцател. Но това не означава, че ще се върна в политиката!" С тези думи завършва речта на почетния председател на ДПС Ахмед Доган пред елита на партията на тържеството по случай настъпването на Новата година.

След като в медиите се появиха спекулации, че Доган възнамерява да се завърне в политиката, от Движението разпространиха словото на пожизнения си лидер, произнесено на 17 декември в боянските сараи.

"За първи път съм притеснен, въпреки че по природа съм оптимист. Тревожно е, че ЕС и страните членки първо не знаят какво да правят, второ, ако правят нещо, го правят съвсем формално и трето - ако решат "да се освободят" от евроидеята и евростратегията за интеграция, не знаят как да го направят и какво следва след това. ЕС в момента няма дълбока мотивация за развитие. Дори, мисля, че няма мотивация и  за запазването си." - казва Доган пред съпартийците си. 

По думите му сме съучастници в "политическа игра с неясни правила и аморфни приоритети".

"Аз вече дълбоко се съмнявам, поне в някои отношения, не цялостно, разбира се, дали ще има изобщо ЕС." - признава Доган. 

Според него "еднополюсният модел на света не може да остане в този си вид с категоричната доминация на САЩ". 

"Утвърждаването на Русия е необратим процес, който искам да наблюдавате. Русия ще направи всичко възможно тази линия да продължи и, ако е необходимо, дори силово. От тази гледна точка бихме задали въпроса за НАТО – адекватна  система за отбрана  ли е? Аз само ви съветвам - не приемайте нещата инерциално, като блуждаещи политически клишета в нашия динамичен свят." - продължава Доган пред елита на ДПС. 

Той заяви, че не вижда през следващите 10 години да има условия за "романтична политика". Освен това имал усещането, че "само едно камъче може да обърне каруцата на стабилността в международен мащаб". 

По думите му ДПС трябва да се реформира с ясен проспект на развитие. В речта си Доган нарича "гаф" декларацията, прочетена от Лютви Местан след свалянето на руския изтребител Су-24 на 24 ноември 2015г. по заповед на Анкара. 

"Само си представете потенциалния конфликт между Русия и Турция. За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан. Пентагона няма позиция, НАТО няма позиция. Освен това българинът е много чувствителен на тази тема. Тревожността му има силата на исторически архетип. Ами ако пламне пожар какво правим?! Какво правим, ако пламне пожар, господа." - попита Доган. 

"Аз не искам България да се превърне в жертва, не желая нашия електорат да бъде разменна монета за каквото и да е. Не искам! Всякакви други идеи поставят под съмнение сигурността на живота, политическият смисъл на ДПС. Ако това не го осъзнаваме, значи не сме в час." - допълва той.

След завоалираната критика по адрес на Лютви Местан, почетният председател на ДПС призова за обща молитва за новата 2016 г.: "Господи, не ми давай повече, отколкото мога да понеса."

Цялата реч на Ахмед Доган прочетете тук.

Снимка: ДПС