fallback

Коледен базар в неделя в София

Домашна продукция от цяла България

20.12.2015 | 13:37

Няколко десетки производители участват в Коледен базар край Невски в столицата в неделя, на 20 декември.

Домашни сладки, сирене и кашкавал, сланина, вино, ябълки и салати, ориз с манатарки, палачинки от лимец, боб, домашно песто и киви от Петрич, елхи в саксия и дребни подаръци са изложени до края на деня между бул. В. Левски и катедралата Александър Невски, където движението е затворено.

Заместник-министърът на земеделието Георги Костов каза, че подкрепя идеята за подобни инициативи. Продукцията на пазара е под контрола на инспекторите от БАБХ и всички продукти, които се продават и съхранението им е по изискване на наредбата, каза той.

Под опънатите шатри с монтирано отопление правят палачинки, разливат вино и предлагат да опитате почти всички хранителни продукти, изложени за продан.

Добре организираният много чист еднодневен базар се охранява от полицията. Дядо Коледа пази виното.

Цените на ръчно приготвени продукти: бисквита за 1 лв, половинка краве сирене за 4,50, свещи за 2 лв.

В базара участват мандри, градини, сладкари и ферми от цялата страна. Изключително добре организирани и подготвени, всички търговци с готовност и подборности съобщават къде точно се намира производството им. Почти всички имаха направени сайтове, чиито адреси раздаваха на визитките си.

Предколедният преглед на представителна част на българските производители на земеделска продукция показа, че показват умереност в цените и силни амбиции да не спират да разширяват начините, по които да стигат до пазара. Занаятчиите бяха представени с плетива, ножове, дървопластика и домашни сапуни.

В еуфорията накрая се оказа, че единствените търговци, които ни дадоха касова бележка бяха от Дружеството за защита на птиците за купените пинсове по три лева.

fallback
Още от България
fallback