ВСС отново не избра Нели Куцкова за председател на САС

Младежи поискаха оставката на Лозан Панов

17.12.2015 | 17:27 Редактор: Васил Детелинов
ВСС отново не избра Нели Куцкова за председател на САС

Висшият съдебен съвет отново не избра Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд. За нея гласуваха едва 8 от членовете на съвета, 11 бяха против , а 4- ма се въздържаха. В избора не участва само председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов заради командировка в чужбина.

Така за втори път кадровиците на съдебната власт отхвърлиха кандидатурата на съдия Куцкова, след като заради липсата на мотиви Върховният административен съд отмени предишния отказ на съвета да избере магистрата. Днешното заседание за последно бе водено от Христо Иванов като министър на правосъдието.

Последното за годината заседание на Висшия съдебен съвет ще се запомни с 3 неща- мълчалив протест в началото, провален избор в средата и букет цветя на края. Отвън, с гръб към Висшия съдебен съвет, без думи, но с плакати неколцина младежи поискаха оставката на Лозан Панов заради речта му в деня на 125-годишнината на Върховния касационен съд. 

На заседанието вътре, очаквано, Нели Куцкова отново бе единствения кандидат за председателския пост в Софийския апелативен съд. Макар да не бе планирано обсъждане, членовете на съвета използваха избора да поспорят зависима или не е Куцкова заради заемания от нея пост на заместник министър на правосъдието и кандидатурата й за вицепрезидент. За 7 от членовете на съвета Куцкова се оказа най- добрият кандидат. Призната от гилдията, разпознаваема от обществото, с активна гражданска позиция, а участието й в изпълнителната власт , не я прави зависима. Противоположното мнение открито изрази Ясен Тодоров, според когото Куцкова ще задълбочи разногласията между съдиите и прокурорите. След като видя крайният резултат, Нели Куцкова обяви, че е разочарована.

 "Искрено съжалявам защото колегите ми се надяваха този път избора да стане. По-скоро ми е мъчно за хората, които вярваха,че човекът на когото те вярват може да бъде избран. Аз очевидно съм нежелана за мнозинството от този ВСС и не знам дали е достатъчно отговорно спрямо съда ако обжалвам, защото това ще забави процедурата. Благодарих на тези, които ме подкрепиха искрено,а на останалите им казах, че ми е жал за тях."-каза съдия Нели Куцкова.

В проваления избор правосъдният министър в оставка Христо Иванов видя безпокойство, защото това се отразява зле на съда. Според Иванов участието на магистрати в изпълнителната власт и в демократичните процедури не може да носи негативи . И отправи критики към премиера Борисов, който преди дни коментира, че Нели Куцкова била политическо обвързана.

"Това, че българските магистрати са граждани на една демократична държава и участват в демократични процедури е много проблемно да се извежда на преден план и като проблем. С голямо съжаление мога да коментирам факта, че премиерът се намеси с коментар по тази тема. Мисля, че е време да се спре с тази практика."- каза Христо Иванов.

Последното заседание на Висшия съдебен съвет за годината се оказа и последно за Христо Иванов. Както бе посрещнат преди повече от година от членовете на съвета, така и бе изпратен - с букет цветя.

 

Репортаж на Васил Детелинов.