fallback

БСП и ДПС нямало да подкрепят Екатерина Захариева за правосъден министър

Мерджанов нямал изключителен спомен от работата на Захариева в служебните правителства

16.12.2015 | 15:17 Автор: Мариета Иванова

От БСП и ДПС заявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на Екатерина Захариева за поста правосъден министър.

Говорителят на социалистите Атанас Мерджанов припомни, че Захариева е участвала в два служебни кабинета, но не можел да се сподели някакви ясни успехи. - „Нямам спомен да се е случило нещо изключително“, заяви Мерджанов, цитиран от Dnes.bg.

Той подчерта, че в сферата на правосъдието трябва да има много авторитетен и решителен човек, който да се ползва с авторитет, както в магистратските среди, така и в обществото. Мерджанов допълни и че персоната не е толкова важна, а намерението за политика в сектора.

По думите му „една година сме свидели само на обещания“.

Четин Казак от ДПС на свой ред също заяви, че партията му няма да застане зад кандидатурата на Захариева за поста.

Няма да я подкрепим, не, защото имаме съмнения за експертните и професионални качества на предложената кандидатурата, а като знак, че трябва да се подходи много отговорно към този изключително важен ресор,“ заяви пред журналисти Казак, цитиран от Агенция Фокус.

По думите му този ресор се нуждае от „много сериозна компетентност, усърдие, отдаденост и изпълнение на мисията, а именно- осъществяване на правосъдната реформа“.

Казах заяви и че от ДПС силно се надяват „съдебната реформа да се случи и то по начин, който да бъде съответстващ на очакванията на българското общество и на нашите европейски партньори“.

Припомняме, че преди заседанието на Министерския съвет днес- 16 декември, премиерът Борисов обяви, че Захариева е получила подкрепата на на ГЕРБ, РБ, АБВ и ПФ за поста.

"Събрахме групите на РБ и ГЕРБ, защото винаги съм казвал, че трябва да правим така като избираме министри. После проведохме среща с АБВ и ПФ, Катя Захариева получи подкрепата на всички", заяви Борисов, като изрази надежда до петък процедурата по избора да е приключила.

В момента Захариева е шеф на кабинета на президента Росен Плевнелиев.

 

 

fallback
Още от България
fallback