Промените в Конституцията на трето четене в парламента

Това става на фона на липсата на министър на правосъдието

16.12.2015 | 08:12 Редактор: Ирина Георгиева
Промените в Конституцията на трето четене в парламента

Народните представители ще гледат промените в Конституцията на трето четене. Това предвижда проектопрограмата за работа на парламента. На трето четене в зала не се правят редакции на текстовете, пише БНР. Гласуването е поименно. 

Промените в Конституцията в частта за съдебна власт се гледаха на второ четене на 9 декември в НС. Тогава ВСС беше разделен на две колегии - съдийска и прокурорска. Въпреки че разделянето предизвика сериозен дебат, то текстът, който "събори" правосъдния министър Христо Иванов от поста беше разпределението на квотите в съдийската колегия на ВСС. Министър Иванов смята, че по този начи във ВСС се дава превес на прокурорската квота над парламентарната. От РБ настояваха съотношението на членовете, излъчени от съдиите, и тези от парламента да остане във варианта от първо четене - шест към пет. Мнозинството на ГЕРБ, ПФ, АБВ, подкрепени от ДПС, БДЦ и Атака, обаче реши да намали членовете на съдиите.

Заради приетите промени от ДСБ, част от РБ, казаха, че излизат в опозиция. А това накара останалите партии в блока да декларират, след обсъждане, подкрепата си за правителството.