fallback

200-300 евро за преминаване през ГКПП Капитан Андреево

При извършените обиски са открити над 150 хил. лева

14.12.2015 | 14:26 Автор: Анита Соколова

Специализираната прокуратура привлече като обвиняеми 22 от задържаните митнически служители при вчерашната специализирана полицейска операция на ГКПП Капитан Андреево. Разбитата организирана престъпна група бе уличена в получаването на подкупи. Арестувани бяха 33 митничари.

Спецпрокуратурата ще поиска задържане под стража за 14 от обвинените митничари. За останалите 8 се предвижда парична гаранция. Между 200 и 300 евро са искали митническите инспектори, за да пропуснат без щателна проверка леки коли, автобуси и товарни автомобили. Подкупи са искани и от български, и от чужди граждани.

„Сумите са искани както и от автомобили, които преминават за пръв път, така и от автомобили, които редовно преминават през митницата и митническите служители са познавали техните водачи.

Съответно при тези лица, които същите са познавали е установен и т. нар. „регламент“ – твърда сума пари, която е искана и съответно предавана“, каза Андрей Андреев от Специализираната прокуратура.

„Ами за да можеш да минеш трябва нещо да направиш. „Ти знаеш какво трябва“ ти викат..“, сподели шофьор.

При претърсванията на жилищата и автомобилите на арестуваните са намерени над 150 хил. лева.

У служителите са открити навити на руло пари, готови за разпределение между митничарите.

Шестима от обвинените са били уволнявани преди, а след това възстановени на работа от съда. Сред тях има и служители с дългогодишен опит. Престъпната схемата действа от март месец тази година. До момента по случая са разпитани над 10 свидетели, сред които и митнически служители. Разследването на специализираната прокуратура продължава.

 

fallback
Още от България
fallback