200-300 евро за преминаване през ГКПП Капитан Андреево

При извършените обиски са открити над 150 хил. лева

14.12.2015 | 14:26 Редактор: Анита Соколова
200-300 евро за преминаване през ГКПП Капитан Андреево

Специализираната прокуратура привлече като обвиняеми 22 от задържаните митнически служители при вчерашната специализирана полицейска операция на ГКПП Капитан Андреево. Разбитата организирана престъпна група бе уличена в получаването на подкупи. Арестувани бяха 33 митничари.

Спецпрокуратурата ще поиска задържане под стража за 14 от обвинените митничари. За останалите 8 се предвижда парична гаранция. Между 200 и 300 евро са искали митническите инспектори, за да пропуснат без щателна проверка леки коли, автобуси и товарни автомобили. Подкупи са искани и от български, и от чужди граждани.

„Сумите са искани както и от автомобили, които преминават за пръв път, така и от автомобили, които редовно преминават през митницата и митническите служители са познавали техните водачи.

Съответно при тези лица, които същите са познавали е установен и т. нар. „регламент“ – твърда сума пари, която е искана и съответно предавана“, каза Андрей Андреев от Специализираната прокуратура.

„Ами за да можеш да минеш трябва нещо да направиш. „Ти знаеш какво трябва“ ти викат..“, сподели шофьор.

При претърсванията на жилищата и автомобилите на арестуваните са намерени над 150 хил. лева.

У служителите са открити навити на руло пари, готови за разпределение между митничарите.

Шестима от обвинените са били уволнявани преди, а след това възстановени на работа от съда. Сред тях има и служители с дългогодишен опит. Престъпната схемата действа от март месец тази година. До момента по случая са разпитани над 10 свидетели, сред които и митнически служители. Разследването на специализираната прокуратура продължава.