България заема осмо място в ЕС по общ брой регистрирани продукти, вина и спиртни напитки със защитени наименования. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева на официално представяне на продуктите със защитени наименования в МЗХ.
Страната ни има вписани общо 74 защитени наименования, като 6 от тях са на земеделски продукти, 55 са на вина и 13 на спиртни напитки, обясни министър Танева.
По думите ѝ големият брой на вписаните продукти се дължи на виното.
Това е секторът, който е успял най-добре да се възползва до момента от факта, че има вписани толкова много продукти, което позволи те да направят и стъпки за разширяване на своето пазарно присъствие у нас, в Европа и в трети страни.
Първият земеделски продукт вписан в регистъра е „Горнооряховският суджук”, следван от „Българското розово масло”. През 2014 г. бяха вписани три вида храни с традиционно специфичен характер, а на този етап има подадени още две заявления за регистрация, заяви Танева. Тя подчерта, че производителите имат пълна подкрепа и съдействие от Министерството на земеделието и храните, за да могат още традиционни български храни със съответните характеристики да бъдат вписани в регистрите.