fallback

КНСБ иска споразумение за това какво е стрес на работното място

БСК: Неясно разпределение на отговорностите насажда много повече стрес от броя часове работа

14.12.2015 | 17:12 Автор: Мариета Иванова

КНСБ настоява за споразумение с работодателите относно това, какво е „стрес на работното място“. Едва след това по думите на вицепрезидента на синдикалната организация Чавдар Христов може да се обсъжда увеличаването на дните от 20 на 25 в платения годишен отпуск, предава думите му Агенция Фокус. Христов направи изказването по време на заседание на  Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което са обсъждани промени в Кодекса на труда за увеличаване на броя на дните в платения годишен отпуск, внесени от независимия депутат Георги Кадиев. В мотивите си той е посочил, че петте дни повече почивка ще допринесат за намаляването на стреса и по-пълноценен живот на българите.

Чавдар Христов  коментира, че това е една добра идея, която  се опира на стреса като фактор за много неща в труда и живота на човека.  "За първи път в законопроект на НС ще прозвучи темата за стреса като един комплексен фактор, които влияе върху труда и БВП. Ако ние приемем, че има работа под стрес тя трябва да бъде върху всички фронтове", коментира той, цитиран от Агенция Фокус.

По думите му обаче комплексен подход ще има едва след споразумение с работодателите какво е това стрес и допълни, че  преди това увеличаване на петте дни към основния годишен отпуск е най-малкото несериозно. 

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов изтъкна, че  е по-добре да се измисли механизъм, с който да се даде възможност на хората да ползват отпуските си. 

Димитър Бранков от БСК, от своя страна, коментира, че вносителите на проекта не отчитат преференциите, които България има при по-ранното пенсиониране и намаленото работно време.  Той подчерта още, че „едно неясно разпределение на отговорностите насажда много повече стрес, отколкото един ясен 8 часов работен ден“.

 

fallback
Още от България
fallback