fallback

Президентът на Гърция е на посещение у нас

Гърция ще подкрепи страната на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и на Комитета на министрите на Съвета на Европа

14.12.2015 | 14:43 Автор: Мария Аладжова

България и Гърция настояват за ясни правила за решаване на проблема с миграцията, както от държавите в региона, така и от страните-членки на ЕС. Това заяви Росен Плевнелиев след срещата с гръцкия резидент Прокопис Павлопулос, който днес е на посещение у нас.

Плевнелиев изрази убеждение, според което всяка европейска дръжава трябва да има гореща точка за прием на бежанци:

"Напрежението, което ние видяхме наскоро между някои от държавите на Балканите, се появи от това, че не се спазват правилата. Ясно е дефинирано в Европейския съюз, какъв е регламентът от Дъблин, какви са правилата на Шенген. И си даваме сметка, че когато прехвърляме мигрантите през полуотворени или затворени граници, а си прехвърляме отговорността от една държава на друга, това е само рецепта за катастрофа, за проблем. Когато сме заедно, имаме общ подход към общия проблем, тогава сме силни и можем да решим всеки проблем", заяви българският държавен глава.

По думите му Гърция е един от трите най-големи инвеститори в България, като двустранната търговия между двете държави съставя близо 3 млрд. евро на година. Позитивен ръст бележи туризмът, като за 2014 г. над 1 милион гръцки граждани са посетили България, а почти толкова българи – Гърция. Росен Плевнелиев призова за ускоряване на откриването на нови гранично-контролни пропускателни пунктове, което ще увеличи допълнително икономическия и културен обмен.

Гърция ще подкрепя страната ни за успешната реализация на Българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа и на Комитета на министрите на Съвета на Европа, подчерта на пресконференцията Прокопис Павлопулос. Президентът на Гърция потвърди и подкрепата си за трансформирането на Регионалния секретариат за парламентарно сътрудничество в Постоянен секретариат на Парламентарна асамблея на ПСЮИЕ със седалище в София.

Посещението на Павлопулос идва няколко дена, след като страната ни подписа споразумение за изграждането на междусистемна газова връзка България - ГърцияТова е стратегически важен проект не само за България и за Гърция, но и за целия регион на Югоизточна Европа, подчерта премиерът Бойко Борисов. Той благодари на гръцкото правителство за положените усилия да бъдат създадени всички условия за реализацията на газовата връзка.

 

fallback
Още от България
fallback