fallback

Екозащитници отново на протест

Протестиращите са недоволни от развръзката на случая с незаконната сеч в Чепино

14.12.2015 | 13:35 Автор: Мария Аладжова

Екозащитници отново на протест. От пресцентъра на неправителствената коалиция "За да остане природа в България" съобщиха, че ще проведат граждански протест на 15 декември срещу незаконните сечи в ловното стопанство "Чепино". За подобен случай ви разказахме преди малко повече от месец, когато природозащитниците сигнализираха за 20 дка разорана млада гора в местността около хижа Алеко, с цел изграждане на нова ски зона. Тогава от сдружение Форум "Природа" обявиха, че на Витоша няма изсечени дървета и млада гора, а по публична поръчка на Държавно горско стопанство - София е възложено на фирма да отстрани изсъхнали и унищожени от корояд стотици дървета между хижа "Алеко" и Меча поляна.

Този път обвиненията на природозащитниците са отправени срещу горските инспекции и Агенцията по горите, които по думите на представители на организацията са директно подчинени на политическото ръководство на Министерството на земеделието и храните. 

Миналата седмица, след разследване на Нова телевизия по сигнал за незаконна сеч край Велинград, беше уволнен директорът на Държавното ловно стопанство "Чепино" инж. Бехтияр Софу. От репортажа става ясно, че Софу е покровителствал фирма, извършила незаконна сеч край Велинград. На запис със скрита камера се вижда и чува как доректорът обяснява, че фирмата за дърводобив в района на сечта "не бива да се закача, защото шефът й е наш човек". Според екозащитниците обаче уволнението на Софу не променя нищо, тъй като въпросната фирма имала дългосрочен договор с Държавното горско предприятие. От неправителствената коалиция предполагат, че фирмата ще продължи незаконната си дейност под ръководството на нов директор. 

В официалното изявление на "За да остане природа в България" се задават редица въпроси, свързани с проверките по сигнал, отговорността за нанесените щети, принципа за назначаване на директор на ловното стопанство и мерките, които смята да предприеме съответното ведомство, за да предотврати подобни нарушения. Искат се промени в Закона за горите, сред които са: създаване на независима агенция по горите към Министерски съвет, спиране на износа на необработена дървесина от държавните гори, замяна на печатните марки при сечите с контролни пластини и пълна прозрачност на горскостопанските планове.

Протестът на природозащитниците ще се проведе утре от 18 ч. на пл. "Патриарх Евтимий" в столицата.

Потърсихме гледната точка на Министерството на земеделието и храните и очакваме тяхното становище.

Тема в развитие

fallback
Още от България
fallback