Цвета Караянчева, ГЕРБ: Диалогът на Хр. Иванов не беше достатъчно добър

От ГЕРБ издигнаха кандидатурите на Димитър Лазаров и Даниел Кирилов за поста на правосъдния министър

11.12.2015 | 12:44 Редактор: Мария Аладжова
Цвета Караянчева, ГЕРБ: Диалогът на Хр. Иванов не беше достатъчно добър

Най-късно до седмица ще бъде избран новият министър на правосъдието на България. Това каза за БНР заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева. Днес от ГЕРБ обявиха своите две кандидатури, а именно - Димитър Лазаров и Даниел Кирилов. Очаква се другата седмица и от Реформаторския блок да направят своите предложения за поста.

Кандидатурите се издигат от изпълнителните комисии на партиите, а окончателното решение ще бъде прието от министър-председателя на републиката в лицето на Бойко Борисов

По мнение на Цвета Караянчева бившият правосъден министър Христо Иванов не е провел достатъчно дискусии с представителите на другите парламентарни групи, за да прокара идеите си. По думите ѝ една реформа трябва да бъде съгласувана с всички управляващи сили и да се търси консенсус, ако е необходимо. Така Караянчева аргументира решението на мнозинството да не даде път на готвената от бившия министър правосъдна реформа. 

„Искам да поздравя Петър Москов, защото направи срещи, когато искаше да въведе своите реформи. Диалогът, който водеше Иванов, не беше достатъчно добър. Промяната сама по себе си е един фактор, който трябва да бъде последван от други промени“, заяви Караянчева и допълни, че ГЕРБ и Реформаторите „нямат проблеми в комуникацията“ и работят добре заедно. 

Караянчева отрече партията ѝ да има интерес от доминацията на политическата квота във ВСС. По думите ѝ срещу т. нар. „политически компромис“ още през лятото са се обявили представители на Патриотичния фронт и АБВ и в този смисъл решението на мнозинството не е било изненадващо.

Предлаганата от Христо Иванов реформа беше отхвърлена с 204 гласа и подкрепена със 107.