Крецу: ЕК се гордее с ускорението на работата на българското правителство

За 2014-2020г. България ще получи 5,8 млрд. евро от Фонда за регионално развитие, съобщи още Еврокомисарят

11.12.2015 | 12:16 Редактор: Ирина Георгиева
Крецу: ЕК се гордее с ускорението на работата на българското правителство

ЕК се гордее с ускорението на работата на българското правителство. Това сподели еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу по време на срещата си с министър-председателят Бойко Борисов и с вицепремиера Томислав Дончев, преди официалното откриване на "София Тех Парк". По думите й 72% от евросредствата отиват за инвестиции като магистрали, метро, социални центрове, което е впечатляваща цифра и всичко е за подобряване на стандарта и качеството на живот на българите. 

Ефектът от усвояването на тези средства е осезаем във всички сфери на икономическа активност и усилията, които бяха положени за ускоряване на плащанията по европейските фондове, дадоха своя резултат, отбеляза премиерът във Facebook страницата си.

"За 2015 г. имаме застъпване на 2 програмни периода, 2016 г. няма да бъде много по-лека. Това е годината, в която на пълни обороти трябва да заработят новите програми. Разчитаме много на доброто партньорство с ЕК, защото през следващата година трябва да отбележим напредък не само по отношение на плащанията, но и да реализираме сериозни реформи в редица сектори, които ще имат видими резултати." - добави Борисов.

Еврокомисар Крецу заяви, че е щастлива да участва в официалното откриване на "София Тех Парк", тъй като той е кулминация на няколкогодишна работа, ангажираща много хора, цитирана от Агенция "Фокус".

"Това е хай-тек парк, което показва какво България може да постигне. Фондът за регионално развитие е инвестирал над 40 млн. евро. 3,9 млрд. евро са инвестирани в областите конкурентоспособност, транспорт, околна среда и регионално развитие. Можете да видите колко много километра магистрали и метро са построени, както и социални центрове. В този вид инвестиции отдаваме 72% от общите за периода. Това е впечатляваща цифра и за първи път България управлява такава голяма сума еврофондове." - подчерта Крецу, цитирана от Агенция "Фокус".

За 2014-2020г. България ще получи 5,8 млрд. евро от регионалния фонд, заедно с 3 млрд. евро от социалния фонд, както и фондът за рибни култури, съобщи Крецу. Според нея това ще помогне на малките и средни предприятия, конкурентоспособността, местната икономика, регионалното развитие, както ще промени живота на българите в следващите 10 години.