Данаил Кирилов: Ние подкрепихме правилното решение

Председателят на правната комисия в НС заяви, че в ГЕРБ не са обсъждани конкретни имена за заместник на Христо Иванов

11.12.2015 | 12:14 Редактор:
Данаил Кирилов: Ние подкрепихме правилното решение
Данаил Кирилов: Ние подкрепихме правилното решение

Ние подкрепихме правилното решение. Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR председателят на правната комисия в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов като уточни, че това е негово правно мнение.

Той посочи, че в ГЕРБ не са обсъждани „номинационна процедура или конкретни имена“ за следващ министър на правосъдието.  

„Въобще не сме си говорили – не и в конкретен порядък,“ заяви Кирилов и посочи, че от водещите на Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Симеон Белев и Йонна Николова чува, че неговото име се спряга като следващ министър на правосъдието.

Относно гласуването на промените в Конституцията той коментира:

„В гласуването в комисията се оказа, че само ние и реформаторите подкрепяме оригиналния текст на вносител. Всички останали политически партии формираха два пъти по-голямо мнозинство по повод на предложението на АБВ  и затова в доклада на временната комисия се гласува като първо предложението на АБВ- това, което получи 8 гласа, срещу 4- те гласа на ГЕРБ и на РБ. По процедура това решение трябва да се гласува първо, но без значение дали се гласува първо или второ, то показа тенденцията, за да се получи необходимото  мнозинство. Затова действително, ние сме обсъждали да подкрепим варианта на АБВ. Ако не го бяхме подкрепили, нямаше да има подкрепа за нито едно от двете- нито за оригиналния текст, така както е на вносител, нито за АБВ. И това щеше да блокира целия процес на промени. И при това положение, ние взехме логичното решение да подкрепим оформящото се мнозинство“, коментира Кирилов.

На въпрос на водещата Йонна Николова защо ГЕРБ са променили решението си и са оставили министър Христо Иванов сам, Кирилов коментира:

„За да има резултат, за да имаме текст, за да имаме докрай предвидено разделение. Не можехме с предложението на Христо да постигнем пълно и окончателно разделение, нямаме съгласие за това“, заяви той.


Кирилов посочи, че не иска да коментира личното решение на вече бившия правосъден министъра да подаде оставка, както и защо той „не заложи на постигнато като резултат, което е огромно  спрямо това, което не съответства на не неговата представа за числово разделение, за числово съотношение, а то е по-малкото“.

Темата за гласуваните промени в Конституцията коментира и депутатът от БСП Лява България Филип Попов.

„Мисля, че първо е прекалено пресилено да говорим за реформи по отношение на така приетите изменения и допълнителния на Конституцията,“ заяви Попов. - „Реформата трябва да доведе до нещо по-добро, до някакво развитие. Напротив- тези изменения, ако прокараме през всичките, се виждат едни боричкания за овладяване на креслата в съдебната власт и на Висшия съдебен съвет“, коментира той.

По думите му самото „разделяне на ВСС ще доведе до капсулиране още повече на двете колегии“.  - „Не може със структурни промени да търсим качествен възход. Това са едни и същи хора, които като се разделят на две, остават същите хора“, коментира Попов.

„Председателят на ВКС, на ВАС и главният прокурор- това са тримата големи, които участват и в т.нар. Пленум и съответно ръководят и гласуването в двете колегии- председателят на ВКС – на съдийската, и главният прокурор  в прокурорската колегия,“ заяви Попов.

Снимка: Архив

Цялото интервю може да гледате от видео файла.