fallback

Създават нова комисия за имунитета на Сидеров

Комисията трябва да проучи дали има данни за извършено престъпление по отправените искания от главния прокурор на 30 ноември

10.12.2015 | 14:11 Автор: Ирина Георгиева

Депутатите гласуваха създаването на Временна комисия по исканията на Главния прокурор Сотир Цацаров за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров. 119 народни представители подкрепиха създаването на Комисията, 10 бяха "против", а 4 се въздържаха.

       

Комисията трябва да проучи дали има данни за извършено престъпление по отправените искания от главния прокурор на 30 ноември. Те са свързани с извършени престъпления от общ характер от лидера на "Атака" през 2011 г. в Батак и през 2013 г. в София.

Временната комисия ще бъде в състав от 17 народни представители - по двама от всяка парламентарна група и един независим. Срокът, за който ще заседава, е 7 дни.

"Браво на вас, бе отличници! Отличници. Браво, браво! Какво направихте? Вие давате ли си сметка, че тук в тази зала действате по един безобразен начин. Иска главният прокурор нещо и понеже той е много хубав, много честен, много изряден - нека да му даден това. Какво прави главният прокурор? Задържа народни представители незаконно. Тук си гласуваме едни такива неща, но това, че противоречи на закона, това, че просто Прокуратурата се изживява като някакъв орган, който може да санкционира всеки един от нас - това не ви пука, нали? Не ви пука, защото се отнася за Сидеров и Чуколов, нали? Не се отнася за вас!" - заяви след гласуването Десислав Чуколов от парламентарната трибуна като се възмути от колегите си.

Депутатът на "Атака" Явор Нотев отправи предложение за допълване на дневния ред на комисията, цитирано от агенция "Фокус". 

"На всички народни представители е известен фактът, че по повод искане на главния прокурор взехме решение прокуратурата да задържи двамата народни представители Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Известно е също така, че българският съд обяви на две инстанции задържането им за незаконно. Налице е съдебен акт, който представлява основание за незаконни действия, които пряко засягат правата на народните представители, чиито имунитет беше снет." - обясни Нотев, цитиран от агенция "Фокус".

На 17 ноември Волен Сидеров и Десислав Чуков получиха мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок от 72 часа, когато те се явиха на разпит в Столичното следствие. Въпреки това депутатите бяха пуснати на свобода още на следващия ден срещу парична гаранция от по 6000 лева. 

След заседание на Софийски градски съд, продължило около два часа, е взето решение народните представители да не бъдат задържани под стража, каквото искане, отправи прокуратурата. Софийски апелативен съд определи задържането на депутатите под стража за 72 часа като незаконосъобразно. Това се случи на 24 ноември. 

До задържането на двамата първи в "Атака" се стигна след гласуване в парламента за сваляне на имунитета на двамата народни представители. Преди това те се отказаха доброволно от имунитетите си.

fallback
Още от България
fallback