Цената на винетките остава 145лв

Който желае може да си закупи от новите стикери може да не си купи и да не ползва пътищата, каза министър Павлова

09.12.2015 | 14:17 Редактор: Ирина Георгиева
Цената на винетките остава 145лв

Решението за новата цена на винетките влиза в сила от 10 декември, а разпространението им се очаква да започне на 15 декември. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред журналисти, предаде агенция "Фокус". Тя отбеляза, че всеки има право на протест, но решението е взето.

"Ако дефинираме масовост, може би ще мога да отговоря. Не мога да кажа за масовост. Да, има разбира се протестиращи, деля ги на две групи. Хора, които справедливо и нормално протестират. При всяко едно повишение на цена има несъгласие, така че приемам тяхното мнение и позиция. Има и такива, които са регулярно протестиращи по всякакви теми." - допълни министър Павлова. 

И сега са видени регулярни протестиращи, заяви регионалният министър.

"Няма значение, всеки има право на протест. Ние не можем и не трябва да ограничаваме всеки, който протестира. Решение е взето. Влиза в сила на 10 декември, на 15 декември се очаква да започне разпространението новите винетни стикери." - поясни министър Павлова.

Винетният стикер не е задължителен - това е данък по желание - "който желае може да си закупи от новите стикери, който не желае може да не си закупи, да не ползва пътищата", коментира регионалният министър.

"Това е правото на всеки, не е задължителен данък, такса, а е доброволна." - добави тя. 

"Годишната винетка важи до януари следващата година, така че от февруари, който има желание може да си закупи, който не може да не си." - заяви Павлова.

Министърът уточни, че до края на декември тази година могат да се закупят винетки по старите цени. По думите й новите винетки ще бъдат презентирани официално на 14 декември в АПИ. 

Според министър Павлова по-ниските цени на задължителната "Гражданска отговорност" ще компенсират цената на винетката.

"Изчисленията, за които ме уведомиха и са направили колегите, говорихме в парламента, показват, че именно чрез въвеждането на облекченията за въвеждането на електронната гражданската отговорност ще доведат до компенсация на тази разлика. Всъщност, ако погледнем на годишната винетка разделена по месеци, струва по 8 лв. Оскъпяването не е чак толкова голямо спрямо намалението на стойността на "Гражданската отговорност"." - посочи още министърът на регионалното развитие и благоустройството.