Парламентът гледа на второ четене промените в Конституцията

Заседанието започна с минута мълчание в памет на бившия премиер Димитър Попов

09.12.2015 | 13:24 Редактор: Ирина Георгиева
Парламентът гледа на второ четене промените в Конституцията

Парламентът гледа на второ четене промените в Конституцията, засягащи съдебната власт. Заседанието започна с минута мълчание в памет на бившия премиер Димитър Попов.

"Обикновен парламент, който да се занимава с въпроси, които и при най-добро желание не бихме могли да се ангажираме, защото има теми, които стоят извън политическата ни воля. За нас критерият кой е за истински, дълбоки, много дълбоки реформи е отношението му към идеята за свикване на Велико Народно събрание." - коментира лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Този текст тогава беше приет от Народното събрание с много голямо мнозинство, но впоследствие отменен като противоконституционен от Конституционния съд. Напълно правилно, защото не отговаряше на Конституцията в пълната й редакция. Именно затова има голям смисъл това предходно конституционно решение, което събра голямо мнозинство като закон в момента да събере същото голямо мнозинство като промяна в Конституцията." - добави съпредседателят на РБ Радан Кънев.

"Не е политически контрол. Той е народен контрол. Мисля, че съвсем нормално и няма никакво противоречие с нормите на демокрацията НС да изисква прокуратурата да се отчита, тоест да дава доклада си. Не виждам нищо нередно в това - напротив смятам го за редно, смятам го за народен контрол." - отбеляза лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

"Крайно спекулативно е твърдението, че Прокуратурата контролира Народното събрание с правото й да иска имунитетът на един или друг народен представител. Народното събрание се състои от 240 народни представители и конституционният законодател е презумирал, че винаги и дори да се искат имунитети Асамблеята ще остане в състав, който може да брани независимостта на парламентарната власт." - добави и председателят на БСП лява България Михаил Миков.