Цветан Цветанов поиска ВКС да потвърди оправдателната му присъда

Искането е по делото за отказите за разпореждане на подслушване на три лица

08.12.2015 | 15:59 Редактор: Мария Аладжова
Цветан Цветанов поиска ВКС да потвърди оправдателната му присъда

Прокуратурата иска ВКС да отмени оправдателната присъда на Цветан Цветанов, предава БНР. Срещу него беше заведено дело за шест отказа за разпореждане за подслушване на три лица. Обвинението е с давност от времето, когато зам.-председателят на ГЕРБ беше вътрешен министър. 

Цветан Цветанов поиска от Върховния касационен съд да потвърди оправдателната му присъда по обвиненията за престъпления срещу правосъдието. От обвинението обаче настояват да върнат делото в Софийски апелативен съд (САС). Според анализатори и двата сценария са напълно възможни. Това е единственото дело на Цветанов в съдебна фаза. По него той имаше 4-годишна осъдителна присъда, отмяна на присъдата, поради липсата на безпристрастен процес, и впоследствие оправдателна присъда. Очаква се окончателното решение на върховните съдии да стане ясно след два месеца.  

На излизане от залата депутатът от ГЕРБ даде изключително премерен коментар по случая "Яневагейт". Той преди всичко беше възмутен от езика, който са използвали Румяна Ченалова и Владимира Янева в телефонните си разговори. Недопустимо е в една правова държава да има подобни словесни разговори между представители на съдебната система, каза Цветанов.

В публичното пространство се появиха мнения, че за назначаването на Владимира Янева на поста председател на Софийски градски съд е помогнал Цветанов, тъй като двамата са дългогодишни семейни приятели. Бившият вътрешен министър категорично отрече тези твърдения:

"От момента, в който бяха образувани делата, съм прекратил всякаква комуникация, както с г-жа Янева, така и с членовете на нейното семейство. Смятам, че това е абсолютно резонно и съм го казвал многократно", заяви Цветанов и сподели, че никога не е чувал Янева да говори с думите, изречени в злополучните разговори.

Опровергано беше и твърдението, според което с аферата "Яневагейт" се цели дестабилизация в управляващата коалиция. "Не смятам, че някой би могъл да държи в каквато и да е зависимост премиера, той е достатъчно ясен и последователен в поведението си", заключи Цветанов.