fallback

Константин Велев: Цената на Гражданската отговорност зависи от развитието на риска

Няма нормативни изисквания, които предпоставят увеличението на застраховката, коментира той

08.12.2015 | 11:55 Автор: Мариета Иванова

Цената на „Гражданската отговорност“ зависи от развитието на риска, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Константин Велев, член на управителния съвет на Асоциацята на пострадалите от катастрофи.

„Факт е, че през последните години обезщетенията по гражданска застраховка нарастват най-вече заради щетите в чужбина“, където разходите са много по-високи при ПТП, коментира той.

Велев посочи, че няма нормативни изисквания, които да предпоставят нарастването на Гражданската отговорност и посочи, че през последните години има тенденции на ръст между 5 и 10%. - „В момента няма индикации дали това ще се случи (за следващата година- бел. ред.), коментира той.

Относно сключването на Гражданска отговорност онлайн Велев посочи, че и в момента има такава възможност при редица застрахователи и допълни, че интересът е „пренебрежимо малък“. Той посочи, че от Асоциацията на застрахователите са привърженици на по-консервативния подход при сключване на застраховки.

Велев изтъкна, че за е изключително важно за цялото общество застраховката „Гражданска отговорност“ да се сключва по начин, „който безспорно установява лицето, което сключва застраховката“ и то „се удостоверява дали чрез електронен подпис или чрез документ на хартия“.

С коментар по темата за възможността Гражданската отговорност да се сключва онлайн се включиха и председателят на Асоциацията на пострадалите от катастрофи Владимир Тодоров и заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн.

Тодоров посочи, че „в проекта на кодекс, който е внесен от Комисията за финансов надзор чрез Министерски съвет, първоначално съществуваше забрана (за сключването на застраховката онлайн), което според нас е меко казано недопустимо да не кажем скандално“. - „Не е нормално най-масовата застраховка, която касае 3 млн. водачи, да не може да се сключва онлайн“, заяви още той. Тодоров допълни, че „това е една възможност,  едно право, което 2015 не може да го забраняваш“ и призова за намиране на решение в името на потребителите.

От своя страна, Ралица Агайн категорично възрази потребителят да бъде оставян без документ при сключването на „Гражданска отговорност“. - „Нека да му е лесно, да сключва, но да не е за сметка на сигурността“, заяви тя.

Вижте цялото интервю от видео файла.

 

fallback
Още от България
fallback