fallback

Избираме доставчик на ток от 1 април 2016 г.

НЕК с положителен финансов резултат

07.12.2015 | 14:49 Автор: Кремена Кръстева

Реално от 1 април следващата година всеки от нас ще може да смени доставчика си на ток. Такива са намеренията та министерството на енергетиката. На 11 декември ще стартира е енергийната борса у нас, която е етап от процеса на либерализация на пазара.

„Това ще бъде един процес, който ние няма да бързаме да реализираме, за да не доведем до сътресения за битовите потребители тук трябва да се намеси министерство на труда и социалната политика и да се погрижи да енергийно бедните“, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тепърва ще се уточнява как производителите на ток с преференциални цени ще се внедрят на пазара на енергия. Със сигурност обаче цената на тока от тези компании ще се синхронизира с тази на енергийната борса.

За годината потребителите на свободния пазар на електроенергия са се увеличили със 7 процента. От енергийния регулатор отчитат намаляване на на дефицита в НЕК от от минус 45, 7 милиона лева през август дефицит на месец, НЕК излиза на плюс с 45,2 милиона лева по последни данни.

 

fallback
Още от България
fallback