Владимира Янева не се яви на очна ставка във ВСС

От името на бившия председател на СГС дойде адвокатът ѝ Антон Станков

07.12.2015 | 14:36 Редактор:
Владимира Янева не се яви на очна ставка във ВСС
Владимира Янева не се яви на очна ставка във ВСС

Бившият председател на Софийски градски съд Владимира Янева не се яви пред Етичната комисия на ВСС във връзка с аферата „Яневагейт” предаде БНР.

За днес беше насрочено съвместно изслушване на двете главни лица в скандала.

От името на Янева дойде адвокатът ѝ Антон Станков. Той представи в писмен вид отговорите на зададените към нея въпроси, включително и за другите гласове от изтеклите разговори. Той обаче отказа да разкрие пред медии кои са били другите участници в разговорите между Янева и Ченалова.

В писмото си отстранената от поста си шефка на СГС посочва още, че не си спомня да е обсъждала с Ченалова мегаделото „Червеи”, в което бяха замесени имената на премиера, главния прокурор, председателя на Върховния административен съд и членове на ВСС. На въпрос защо тогава е взела отношение по въпроса с  мъжките гласове от записите, адвокат Станков обясни, че по случая „Яневагейт” не е образувано наказателно производство, а следователно Янева не е предупредена, че носи отговорност за лъжесвидетелстване.

Уволнената дисциплинарно Румяна Ченалова също отказа да даде информация относно останалите участници в разговорите и отново потвърди пред комисията, че си спомня обсъжданията по разследването „Червеи”. 

По думите на Ченалова Янева упорито е търсила възможност да се спази от дисциплинарно и наказателно производство заради СРС-тата срещу информационната система на МВР, включително и със съдействието на главния прокурор. 

На очната ставка се яви и адвокат Иван Тодоров, който отрече съмненията за неговото участие в изтеклите разговори. По негови думи гласът му не съвпада с този от записите, а с Владимира Янева е имал само служебни срещи и разговори.

Той представи пред Етичната комисия документите на водените от кантората му търговски дела. От тях за последните пет години само три са водени при съдия Ченалова, подчерта Тодоров и допълни, че те са били изцяло прозрачни и по тях не са постъпвали жалби.

Вижте репортажа на Борислав Петров: