fallback

България и Грузия подписаха два меморандума за сътрудничество

Срещата между премиера Бойко Борисов и грузинския му колега Иракли Гарибашвили се състоя в Министерския съвет

07.12.2015 | 12:45 Автор: Мария Аладжова

Премиерът Бойко Борисов се среща с грузинския си колега Иракли Гарибашвили днес в Министерския съвет, предава агенция „Фокус”. 

Министрите подписаха два меморандума за сътрудничеството в областта на европейската и евроатлантическата интеграция и селското стопанство:

„Подписаните меморандуми, особено в областта на подкрепата, която има нужда Грузия по пътя за присъединяването й към ЕС и НАТО и разбира се, помощта, която се очаква от нас със скромните ни възможности за либерализация на визите, в политически и всеки друг аспект на дружба са факт. По-интересното, което е за гражданите, че в момента транспортните коридори са изключително важни за нас, що се касае до товарите с камиони и влакове”, заяви Борисов.

Премиерът обеща, че двете правителства ще работят в посока тристранно сътрудничество Китай-Грузия-България, с което страната ни ще стане част от т.н. път на коприната. 

Надявам се да изградим още по-добри отношения в бъдеще за LNG терминали на пристанищата на Грузия, допълни Борисов, като посочи, че това би била възможност за прокаравне на газ и до нашите пристанища.

„Ценим подкрепата на България за влизане в ЕС. Надявам се, че опитът ви ще бъде полезен с нас. Обсъдихме и плана за либерализация на визовия режим, по който еврокомисията ще даде окончателното си решение”, отбеляза Иракли Гарибашвили сред срещата.

fallback
Още от България
fallback