fallback

Христина Христова: Проблемът с ниските пенсии е в ниските осигурителни доходи

За адекватна социална политика призова Костадин Недев, председател на Българската асоциация на пенсионерите

07.12.2015 | 09:12 Автор: Мариета Иванова

Проблемът с ниските пенсии е в изходната основа на осигурителните доходи, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Христина Христова, бивш социален министър. Тя определи като „жест на държавата към хората в пенсионна възраст“ коледните надбавки за пенсионерите с най-ниски доходи.

„Въпросът е дали с пенсиите може да се подобри стандартът на живот на българските пенсионери“, коментира тя. По думите й този въпрос трябва да се предшества от въпроса „дали хората с  работните си заплатите могат да имат добро качество на живот“.

Тя изтъкна, че става въпрос за пенсионна- осигурителна система, която се формира от пенсионно-осигурителни вноски.

„Нашата система е разходно покривна“, коментира Христова, подчертавайки че внасяните сега осигурителни вноски, отиват за изплащане на пенсии. Тя изтъкна още, че за десет години от 2005 до 2015 дефицитът в пенсионната система е нарастнал от 250 млн.лв.  до 4.7 млрд. лв. По думите й сред ключовите причини за това е и застаряването на населението.

Председателят на Българската асоциация на пенсионерите Костадин Недев призова за адекватна социална политика и за преизчисляване на пенсиите спрямо осигурителния доход към 2015 година.

„Нашите пенсии не са преизчисляване от 2008. Последното преизчисление беше 2008 октомври с осигурителен доход от 398  лв., а сега осигурителния доход е над 720 лв. Т.е. той се е увеличил с около 80%, а нас ни залъгват с 2.5 – 2.9% увеличение на пенсиите“, коментира той и призова пенсиите да бъдат изчислени по осигурителния доход по 2015.

Недев посочи, че около 608 хиляди пенсионери живеят с минимална пенсия от около 160 лв., а 1.2 млн. с пенсия под 300 лв. Той изтъкна, че според изчисленията на КНСБ жизненият минимум е 562 лв.

От своя страна, Христова изтъкна, че официално обявената линия на бедност е 300 лв. И именно спрямо нея е изчислено и кои пенсионери да получат допълнително средства за Коледа.

 

fallback
Още от България
fallback