Миглена Кунева: Заставам твърдо зад реформата на Христо Иванов

По думите ѝ правосъдният министър работи за подобряването на съдебната система

06.12.2015 | 14:16 Редактор: Мария Аладжова
Миглена Кунева: Заставам твърдо зад реформата на Христо Иванов

Вицепремиерът Миглена Кунева заяви пред БНР, че стои твърдо зад съдебната реформа на правосъдния министър Христо Иванов. По думите ѝ Иванов полага усилия да промени правосъдната система в България. На министър Иванов трябва да му се помогне, нападките срещу него не са свързани с Движение „България на гражданите“, още по-малко с мен, заяви тя.

Кунева апелира за сериозна реформа в системата, като основно средство за връщането на доверието към българското правосъдие:

„Това означава правила, гарантиращи независимост и подбор на хора, които ще могат да бъдат проверявани и гледани „под лупа“, защото обществото иска да е сигурно, че там работят хора, които са безупречни. Това означава силен инспекторат, който да проверява корупционно поведение и конфликт на интереси.“

По думите ѝ общо 14 от 15 души в правната комисия са подкрепили конституционните промени. 

Вицепремиерът разкритикува забавянето на реформите в механизма за назначаване на оглавяващия Бюрото по антикорупция.

"Това е един от тежките икономически и политически проблеми в България... Ако този закон проработи, ще има много повече спокойствие в България. Приемането на закона е само първата крачка. За мен е неразбираемо как успяхме да се препънем точно на тази първа, съвсем скромна крачка, защото законът не излиза от очертанията на онова, което е познато в Европа", подчерта Кунева.