Давутоглу идва в България на 15 декември

Ще се обсъжда сигурността на българо-турската граница и предстоящия съвет на ЕС

06.12.2015 | 13:50 Редактор: Мария Аладжова
Давутоглу идва в България на 15 декември

Турският премиер Ахмет Давутоглу ще посети България на 15 декември. Това заяви министър-председателят на България Бойко Борисов по БНТ. Двамата министри ще обсъдят мерките за сигурност по българо-турската граница и предстоящите преговори на Турция за членство в Евросъюза.

След визитата си Давутоглу ще се отправи към Брюксел, където на 17 декември ще бъде отворена глава 17 (икономическа и парична политика) от преговорите за членство на Турция в ЕС.

Турция официално е кандидат-член на ЕС от 1999 година. Досега преговорите за присъединяване са отворили 14 глави, сред които информационно общество и медии, свободно движение на капитала и околна среда. Именно първите две се оказаха изключително проблемни, заради органичената свобода на словото и турската държавност в Кипър. 

Турция отказва да признае официално правителството на Република Кипър и държи на територията му над 40 000 турски военнослужещи.

Борисов коментира и конфликта между Русия и Турция след свалянето на Су-24. България има възможност да бъде проводник на руски газ към страните от ЕС, като инвестиция в държавния капитал, посочи премиерът. Това обаче нямало да означава възраждане на "Южен поток", а съвсем нов проект, съгласно законодателствата на ЕС и Русия.

Борисов не потвърди участието на Русия в хакерските атаки над правителствените сайтове на България:

„Такива доказателства ние нямаме, имаме съмнения. Съмненията не се изговарят на глас, защото предизвикват скандали. Ние сега имаме възможност да си върнем руските туристи, имаме възможност да изнасяме наша продукция, защото това не касае санкциите. С нашата праволинейна политика мисля, че сме направили така, че и Европа, и САЩ, и Русия, и Турция да ни признаят“, каза още Борисов.

България е приела всички ценности на евроатлантическата общност и в същото време зачита историческите и съседските отношения с Русия.