fallback

Никулден е

Бургас ще посрещне празника с концертна програма, шествие и атракции

06.12.2015 | 09:25 Автор: Мария Аладжова

Днес празнуваме един от най-почитаните празници у нас, а именно – Никулден. Свети Николай Чудотворец е покровител на моряците, рибарите, търговците и затворниците. Той е бил умиротворител, закрилник и изцелител, всичко му се отдавало с лекота и затова го нарекли чудотворец. Части от мощите на светеца пазят в храм „Свети Николай“ в София и Созопол.

Днес са планирани редица събития в Бургас, където жителите отбелязват празника на града. Регионален исторически музей-Бургас отново ще предложи богата програма от културни събития. От 10:45 в градинката до Часовника ще бъде осветена никулденската трапеза, а от 12:30 музея ще открие изложбата "От Никулден до дядо Коледа" в Етнографския музей. Повече информация за програмата на бургаския музей днес ще откриете на http://www.burgasmuseums.bg/.

Празнична сцена ще има на обновения площад в града „Св. Кирил и Методий“.

В най-големия квартал в града, „Меден рудник“, за пръв път ще има празнична литургия в новостроящия се храм „Св.Николай Чудотворец“ в комплекс. Атракции, концертни програми и традиционно шествие до Моста ще предложи морския град днес на жители и посетители.

fallback
Още от България
fallback