fallback

Как да изберем шаран за Никулден

Няколко признака на прясната риба

05.12.2015 | 17:00 Автор: Мария Аладжова

Ден преди Никулден търсенето на пресни шарани в страната нараства значително. Рибата е традиционно ястие за празника и всяко домакинство има собствени начини на приготвяне.

Утре и русенци ще почетат празника подобаващо. В русенки магазин предлагат шарани „собствено производство“. Те се отглеждат в рибарници, в които се следи PH на водата, спазват се стандартите за хранене и се съобразяват всички екологични изисквания:

„Произхода на нашите шарани е гарантиран. Те се отглеждат в развъдник, специализиран по европейски стандарти. За да се получава едно нормално ниво на шарана, да няма мазнини, да няма мирис, за да може да се хареса на клиента. Всяка година се извършват процедури, за да може водата да бъде чиста“, споделят собствениците на магазина.

Можем да разберем дали шаранът е пресен по хрилете – те трябва да са червени, а не тъмни. Също така прясната риба има бистри очи.

От агенция "Фокус" съобщават, че няма промяна в цената на шарана тази година, в сравнение с миналата. В Пловдив например рибата се продава за 6 лв./кг., а най-купуваните шарани са с телго между 1.200 и 3.000 килограма.

Никулден е християнски празник, посветен на св. Николай Чудотворец. Празникът се празнува от рибари и моряци, а именници на този ден са хората с името Никола, Николай, Николина, Никита.

Как русенци избират рибата за празника вижте в следващия репортажа на Катя Георгиева:

Вижте как в София избират риба за празника.

 

fallback
Още от България
fallback