Новите правила за такситата ще важат от 1 април

Измененията не се приемат нито от таксиметровите шофьори, нито от собствениците на фирми

04.12.2015 | 15:29 Редактор: Ирина Георгиева
Новите правила за такситата ще важат от 1 април

Таксиметровите шофьори ще работят по нови правила от 1 април. Това решиха депутатите при второто гледане на промените в Закона за автомобилни превози. Измененията бяха приети подкрепени от 79 депутати, а двама се въздържаха. 

Според новите изисквания водачите, които в момента извършват таксиметрови превози от името на регистрирани превозвачи за своя сметка, вече няма да имат тази опция. Те ще трябва да се регистрират като превозвачи по реда на Закона за автомобилните превози. Другата възможност е таксиметровите услуги да се извършват само от превозвачи или наети по трудов договор от тях шофьори, като водачите плащат данъци и осигуровки.

В момента над 11 000 водачи извършват таксиметров превоз на пътници за своя сметка от името на регистриран превозвач, посочват от агенция "Фокус". Към момента има подадени 250 заявления за вписване в регистъра по чл. 12 от Закона за автомобилните превози.

Новите правила не се приемат нито от таксиметровите шофьори, нито от собствениците на фирми.

Скъсен срок

На първо четене на Закона за автомобилни превози беше прието промените да влязат в сила от 1 юли, но от БСП настояха те да се случат от 1 април, което беше прието от транспортната комисия. По този начин срокът беше съкратен с три месеца, пише БНР. Според новото изискване фирмите, които наемат шофьори, ще трябва да сключат трудови договори с тях до края на март.

"Това е добър политически сигнал от страна на НС да покажем, че имаме воля да запазим съдържанието на промяната, а не това нещо да се превърне в едно безкрайно отлагане за някакви по-добри времена, когато отново може и ще се разреши в закона да се извършват превози от чуждо име, но за своя сметка, такъв е сегашният текст." - коментира един от вносителите на промените Гроздан Караджов, цитиран от БНР.

Браншът на таксиметровите превози стои много дълго извън периметъра изобщо на какъвто и да е контрол, подчерта Караджов. 

Изисквания към водачи и автомобили

Превозвачите трябва да са професионално компетентни, което означава да имат ръководител на транспортната дейност, който е положил успешно изпит за професионална компетентност пред Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", поясняват от агенция "Фокус".

Нужно е и автомобилите, с които се извършват превозите, да са приведени в съответствие с предвидените в Наредба № 34 за таксиметров превоз на пътници изисквания. 

След извършването на регистрацията в регистъра по чл. 12 от Закона за автомобилните превози, е необходимо издаването на разрешение за извършване на таксиметров превоз и холограма от кметовете на общини за всеки отделен автомобил.

Нужно е технологично време, за да бъдат изпълнени всички изисквания, както и административен капацитет, свързан с провеждане на изпитите за ръководител транспортна дейност, обработването на подадените заявления за вписване в регистъра по чл. 12 от Закона за автомобилните превози и издаването на нови разрешения за извършване на таксиметров превоз от общините, допълват от агенция "Фокус".