fallback

С 1,3 градуса се е повишила температура у нас през последните години

България е получила 224 млн. лв. от продажбата на въглеродни емисии през 2015г.

03.12.2015 | 17:44 Автор: Ирина Георгиева

С 1,3 градуса се е повишила средногодишната температура у нас през последните две десетилетия, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирайки научни анализи. По думите й това не може да не окаже въздействие върху отделните сектори на икономиката, но засега мнението е, че то е в умерена степен. 

"Увеличават се периодите на засушаване и съответно намаляват количествата валежи на територията на страната за цяла година, в същото време пък се увеличава интензивността, тоест големи количества валежи за кратък период от време, което пък може да създава риск от възникването на неблагоприятни природни явления и бедствия. Това е нещо, с което трябва да се борим, да работим в посока превенция и управление на рисковете." - коментира министър Василева, цитирана от БНР.

През последните години има подобрение във във физико-химичното състояние на водите, показват още данните. Нарастване на пречиствателните отпадъчни води и на селищата с адекватни системи за водоснабдяване и пречистване.

Необходимо е да се подхожда с максимална степен на внимание към ефективното използване на водите, каза Василева. 

В резултат на затоплянето ще се удължи летният сезон, отбеляза екоминистърът. Научните изследвания показват, че градската среда у нас е устойчива на климатичните промени до 2035г. и дотогава у нас не се очакват драстични промени.

България е получила 224 млн. лв. от продажбата на въглеродни емисии през 2015г. на проведените търгове в ЕС и още 1,7 млн. лв. от продажбата на авиационни квоти. Част от тези средства могат да се използват за реализиране на мерки за ограничаване на изменението на климата, каза още Василева на форум "Измененията на климата – предизвикателства пред българската природа и туризъм".

"През изминалата година с 32 млн. лв. от Националния доверителен екофонд (НДЕФ) е финансирано санирането на 90 обществени сгради – училища, детски градини, болници и др., с което са намалени разходите за отопление и отделените въглеродни емисии. През следващата година в проекти за енергийна ефективност ще бъдат инвестирани още 14 млн. лв. Разработва се и пилотен проект за закупуване на електромобили или хибридни автомобили от общинската и държавната администрация, като за целта са предвидени 1 млн. лв. от НДЕФ. Програмата ще бъде предложена за одобрение на МС и се очаква да стартира в началото на 2016г." - поясни още министър Василева.

Това ще бъдат част от конкретните мерки за смекчаване на промените в климата, поясни екоминистърът. По думите й България е една от малкото държави в ЕС, които вече са изпълнили целите си до 2020г. по отношение на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), енергийната ефективност и намаляване на парниковите газове спрямо 1990г. Делът на електроенергията от вятър, слънце и вода например е 19 на сто, при заложени 16% до 2020г.

fallback
Още от България
fallback