Тежко е състоянието на осмокласника, пострадал в Разлог

Учителят се грижи за живота и здравето на учениците учителят, казаха от РИО Благоевград

03.12.2015 | 17:30 Редактор: Ирина Георгиева
Тежко е състоянието на осмокласника, пострадал в Разлог

Състоянието на осмокласника, който пострада на 2 декември в училищен двор в Разлог остава тежко. Това съобщиха репортерът Десислава Малинова и операторът Николай Димов за Bulgaria ON AIR. Момчето остава под интензивни грижи в болница Пирогов.

На 3 декември тежкият инцидент бе обсъден на педагогически съвет, а на учениците бе проведен инструктаж за  безопасност. 

Извънреден час на класния се проведе в училище "Никола Парапунов". С учителите бе проведен инструктаж как да опазят живота и здравето на децата. А родителите на ученици остават силно притеснени след тежката случка.

"Засега не е имало такъв инцидент в това училище. Не виждам някаква причина да има. Това може да се случи на всеки, нали?" - коментира един от родителите Цветан Милчов.

Липсващото обезопасителното въже е главната причина за инцидента, смята кметът на Разлог инж. Красимир Герчев.

"Всички врати бяхме ги вързали с такива стоманени въжета в горния край, защото бяхме получили сигнали от директорите, че децата ползват не по предназначение вратите и съответно ние предприехме тези мерки. Преди някъде около 6 или 7 месеца, получихме сигнал от директорите, че децата в някои случаи злоупотребяват и се ползват вратите, едва ли не като висилки." - уточни инж. Герчев.

Предпоставка за нелепия инцидент е не само липсващото стоманено въже, коментира от своя страна началникът на образователния инспекторат в Благоевград Ивайло Златанов.

"На този етап в най-голяма степен си мисля, че са оставени ученици без конкретно наблюдение по време на учебно занимание. Говорим в двора на училището, по време на учебно занимание. Основен ангажимент за опазване на живота и здравето на учениците има конкретно учителят." - добави Златанов.

По време на злополучния час, част от осмокласниците са на мястото на инцидента. Съоръжението обаче се ползва не само от учениците.

"Съботно-неделните дни, след учебните занимания, какво се случва на съоръжението, може само да гадаем. Липсата на укрепителното съоръжение е един факт, който доказва как се ползва съоръжението. Вместо за игра и развлечение, така, бих казал в общия смисъл на думата, ние се чудим как да разрушим нещо, което е направено." - коментира още Златанов.

На 3 декември спортното игрище остана затворено. А жителите на Разлог подготвят молебен за здравето на 16 годишният Атанас Мишков.

/Снимка: Архив/