БАБХ Бургас: Наличната риба в търговската мрежа е безопасна

Започват масовите проверки на риба и рибни продукти преди Никулден

03.12.2015 | 15:49 Редактор: Ирина Георгиева
БАБХ Бургас: Наличната риба в търговската мрежа е безопасна

Започват масовите проверки на риба и рибни продукти преди Никулден. 114 инспектори на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) ще проверяват водоеми, рибно- стопански обекти и търговската мрежа в цялата страна, съобщи изпълнителният директор на Агенцията Янчо Янев. 

"Засилените съвместни проверки с Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започват от 3 декември и ще продължат до 6 декември включително. След това водоемите и обектите ще бъдат проверявани на принципа на официалния контрол, който регулярно извършва ИАРА." - поясни Янев.

Има значителен спад в нарушенията при незаконния риболов, отбеляза още Янев.

"От началото на 2015г. до момента инспекторите на ИАРА са извършили 14 700 проверки и са съставили 1190 акта за установяване на административни нарушения, като за предходната година броят на издадените актове е бил 1688. Количеството иззета риба за 2015 г. е 7530 кг., като от тях 2470 са дарени на Социален патронаж - гр. Бургас и различни храмове в страната, 81 кг. са унищожени, а останалото количество риба е върнато във водата. За периода инспекторите са извършвали проверки в 190 язовира, 80 реки и Черно море." - уточни Янев.

Дъговата пъстърва и шаранът са най-продаваните видове риба в търговската мрежа, каза още Янев. По думите му очаква се през 2015г. годишното потребление на риба и рибни продукти от домакинствата да достигне до 6,2 кг.

Наличната риба в търговската мрежа е безопасна, съобщи директорът на Областна дирекция по безопасност на храните в Бургас д-р Георги Митев.

"Обект на съвместните проверки на ИАРА и БАБХ по Никулден е и нерегламентираната продажба на риба по пътищата." - каза още д-р Митев.