fallback

Кунева отрече да е обсъждано ново преразпределение на бежанци от Турция

Като кандидат-членка за ЕС Турция получава средства от Съюза, коментира тя

03.12.2015 | 15:37 Автор: Мариета Иванова

Вицепремиерът по  координация на европейските въпроси и институционални въпроси Меглена Кунева заяви, че до момента не е обсъждана официално с България идеята за ново преразпределение на бежанци от Турция, съобщават от пресцентъра на Движение България на гражданите.

Тя направи изказването в рамките на парламентарния блицконтрол, отговаряйки на въпрос на лидера на БСП Михаил Миков по повод тиражираната в медиите информация за релокацията на 400 хил. бежанци от Турция в страните от ЕС.

Ако има последващи разговори по въпроса, то те към момента не са с официална позиция на България или на която и да е друга страна, посочи Кунева. Тя декларира готовност при започването на подобно обсъждане, българската позиция да бъде дискутирана и с народните представители.

Кунева заяви още, че Турция като страна кандидат за член на ЕС получава средства от Съюза. В тази връзка тя припомни, че България е получава средства по САПАРД, ФАР и ИСПА в предприсъединителния си период. В момента доверителният фонд на ЕС за бежанците на практика представлява деветият фонд на ЕС, посочи Кунева. Тя каза още, че всяка страна членка ще има своя вноска в споразумението с Турция, която ще бъде определена на базата на БВП.

fallback
Още от България
fallback