fallback

Ген. Кирчо Киров: Бяхме на ръба на създаване на паника около сигнала за бомба

Медиите трябва да търсят баланса в информирането на обществеността, коментира той

02.12.2015 | 18:35 Автор: Мариета Иванова

Медиите трябва да търсят баланса в информирането на обществеността около ситуации като този за подадения сигнал за бомба на паркинга пред Терминал 1 на Летище „София“, коментира в предаването Директно с водещ Неда Василева ген. Кирчо Киров, бивш директор на Националната разузнавателна служба.

„В такива случаи трябва да се търси границата, баланса, обективността в информирането на обществеността“, за да не се създава паника, коментира ген. Киров. По думите отразяването на проверката на съмнителния бус е било „на ръба на създаването на паника“.

Той изтъкна, че практиката в Западна Европа е различна при отразяването на подобни събития и допълни, че тероризмът няма да чака да се учим дълго.

По думите му подготовката за реагиране при подобни събития трябва да започва от най-ранна детска възраст.

Ген. Киров посочи, че поведението на граничните и другите специални власти е било правилно по отношение на проверката на бус с белгийска регистрация с оглед на факта, че терористите в Париж са или от Белгия, или са пътували натам. „България вече не е потенциална, а реална цел“, коментира още той.

„Обстановката е много сложна. България е в непосредствена близост на размирни райони – Близкия изток, Северна Африка и Украйна и заплахите за страната ни са преки“, заяви още ген. Киров.

По думите му „България като кръстопътна държава не може да си позволи лукса, че е естествено предпазена от подобни действия“ и допълни, че случаят в Сарафово е болезнено доказателство, за това.

Той посочи още, че случаи като този в Сарафово „се разследват много трудно много мъчително и  много трудно се получава такава информация.

„Но мисля, че тогава много бързо тръгнахме по посочената като едва ли не единствена възможна посока“, че зад атентата стои Хизбула, заяви още ген. Киров. - „Според мен като че ли това ощети следствието“.

 

fallback
Още от България
fallback