Плевнелиев е готов да работи за решаване на проблемите в съдебната система

Реформата в съдебната система е възможност да се преодолее неефективността на правораздаването, смята държавният глава

02.12.2015 | 17:01 Редактор:
Плевнелиев е готов да работи за решаване на проблемите в съдебната система
Плевнелиев е готов да работи за решаване на проблемите в съдебната система

В рамките на правомощията си съм готов да работя за решаване на проблемите в съдебната система, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на работна среща с представители на националната гражданска инициатива "Правосъдие за всеки". Държавният глава подкрепи предложението за създаване на временна комисия в НС и комисия към ВСС за проверка на случая с изтеклите в публичното пространство записи на разговори между съдии. 

Необходимо е институциите, които имат правомощия по казуса, да се сезират, за да се намери решение, отбеляза Плевнелиев.

"Проблемите не бива да се крият. Ангажирам се да ги поставям във фокуса на дневния ред, но никой не трябва да очаква да нарушавам закона." - заяви Плевнелиев по отношение на предложенията държавният глава да сформира "независима комисия" с участие на трите власти по случая с изтеклите записи.

Нужно е да се търсят дългосрони и устойчиви решения за подобряване на системата, подчерта Плевнелиев. По думите му "важен е моралът, но не трябва да се нарушава върховенството на закона".

Реформата в съдебната система е възможност да се преодолее неефективността на правораздаването, смята държавният глава. Според него предлаганите промени в Конституцията са добро начало, но е нужно повече амбиция, за да се постигнат осезаеми резултати.

"За функционираща демокрация е необходимо активно гражданско общество, което да не бъде само коректив, но и да предлага решения." - подчерта Плевнелиев.

От "Правосъдие за всеки" представиха идеите си за съдебна реформа, които предвиждат повече независимост и оперативна самостоятелност в работата на прокурорите, намаляване на парламентарната квота на ВСС, въвеждане на длъжността на заместник на главния прокурор за борба с корупцията, намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години. 

От гражданската инициатива посочиха, че предложенията им са подкрепени с подписите на 5090 граждани от цялата страна и са внесени в НС. Представителите посочиха, че недоволството на обществото срещу неефективността и несправедливостта в правораздаването трябва да намерят израз в провеждането на необходимите реформи.