Гл. комисар Костов за операцията на Т1: Критиките на премиера бяха основателни

Службите за сигурност са си свършили перфектно работата, смята министър Бъчварова

02.12.2015 | 13:27 Редактор: Ирина Георгиева
Гл. комисар Костов за операцията на Т1: Критиките на премиера бяха основателни

Нужно е да се мисли за създаването на ново антитерористично законодателство. Това коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред журналисти по повод съмнителния бус на Т1 от 1 декември, предаде репортерът Петьо Атанасов. По думите й службите за сигурност са си свършили перфектно работата.

Получи се разминаване във виждането как трябва да се отрази събитието, коментира още министър Бъчварова. По думите й, трябва да се работи с медиите, като се направи едно разяснение в този случай, коя е отговорната институция, която предоставя информация. 

Обстановката на Терминал 1 на летище София в момента е спокойна и коренно се различава от тази на 1 декември, съобщи Петьо Атанасов. Той припомни информацията, че повредена батерия на лаптоп е заблудила полицейското куче и е предизвикала съмненията за взривно устройство в белия бус.

"Служител на летището по някаква собствена инициатива е представил някаква такава информация. МВР е поддала информация, че има обект, за който има съмнения, че представлява терористична заплаха и е започната проверка по случая. При един от обходите патрул е установил този микробус, който отговаря на рисков профил. Предвид събитията в Западна Европа сме в състояние на повишена готовност от гледна точка на противодействие на евентуални терористични заплахи. Критиките на премиера бяха основателни и те касаят основно разписаната процедура, която имат всички държавни власти, които са в региона на такова хипотетично събитие." - коментира главният секретар Георги Костов.

В Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов коментира, че трябва да се извлекат поуки от ситуацията, отбеляза репортерът Петьо Атанасов.

"Доволен съм, че това нещо стана по две причини. Първо, че ще видим и направим анализ как да се действа, какво да се прави и да не се прави по време на подобна ситуация. Кои са слабите звена. Второ - доволен съм, че наистина нямаше бомба. Това обаче не трябва да ни успокоява. Една от целите на тероризма е да създаде паника и психоза в обществото да наруши нормалният ритъм на едно общество. За съжаление даже и без терористична атака в България се създаде паника. Пак казвам грешките са в начините на действие при подобни ситуации." - коментира Божилов.

Пътниците и хората, които се намират на Терминал 1 проявяват разбиране към действията от 1 декември и смятат, че превантивните мерки са важни, заяви Петьо Атанасов. Ето какво коментираха пред него:

"Доколкото разбрах не е било нищо особено, а само предпазна мярка, така че не ме притеснява. Ако въпросът е "Тук има ли бдителност?" - отговорът е "Да, браво!"

"Просто някой е сбъркал. Минало-заминало. Хората ще го забравят бързо."

"Компетентните органи вече са преценили какво е положението. Правилно са затворили всичко, защото при една евентуално експлозия всичко може да стане."