НЗОК може да спре да плаща за 90 лекарства

5 от медикаментите са без заместител на пазара.

30.11.2015 | 16:03 Редактор: Пролетина Съботинова
НЗОК може да спре да плаща за 90 лекарства

90 лекарства, 5 от които без заместител, са застрашени да излязат от списъка с платените от Здравната каса медикаменти от началото на следващата година. Ако фармацевтичните компаниите не се съгласят на конкретните отстъпки от цените на лекарствата за Здравната каса, то медикаментите ще трябва изцяло да бъдат заплащани от пациентите. Лекарство за рядко заболяване е сред застрашените 5 медикамента. Кои други лекарства може да изчезнат от аптеките не стана ясно. 

"Не повече от пет са лекарствените продукти, за които  договарянето на отстъпка в момента е проблем.Ако отстъпка не бъде договорена, медикамента трябва да спре да се заплаща" , коментира Деян Денев от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

От здравното министерство увериха, че се търси начин как да се осигурят застрашените 5 медикамента, ако преговорите се провалят. 

"Търсим друг механизъм да го покрием, това би било през наредба 34 на министерството и през други механизми, за да покрием нуждите на човека", увери зам.-здравния министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Според здравното министерство останалите 85 застрашени медикамента няма да спрат лечението на пациенти,  тъй като те имат аналог на пазара.

е може един производител да произвежда и да продава със всички надценки лекарство за 17 лв., а друг да го продава за 90, да отпадне това за 90 лв" , коментира още Пенков. 

Според фармацевтичната индустрията обаче, прилагането на тази наредба през следващите години ще увеличи финансовата тежест върху компаниите. За тази година те ще компенисрат разходи на здравната каса от около 44 млн. лв, а за 2016 около 68 млн. лв. Това ще  увеличи броя на застрашените лекарства. Затова фирмите предлагат задължителните остъпки от цената на лекарствата за касата, да не се договарят чрез закон. В момента той предвижда 20 % отстъпка за последните четири месеца на тази година и 10 на сто за следващата 2016-та.

"Двустранно договорен механизъм, комбинация от национално и индивидуални споразумения между компаниите, но който обаче наистина е договорен между властите и индустрията. А не се налага чрез наредба, когато се налага днес е една, а бързо може да се промени заради политическите настроения", заяви още Денев.

Докато преговорите за национално споразумение между индустрияta и здравното министерство могат да започнат едва през 2016 година, България е на опашката в Европа по достъп до иновативни медикаменти. В страната новите лекарства достигат средно за 956 дни или почти три години, докато в Дания и Швеция средно за 105 дни. България отделя по 60 евро за амбулаторно лечение на човек, докато в Гърция, Германия и Швейцария сумата е над 350 евро.