Проверяват съдържанието на разговорите в Яневагейт

Ще се разследват и твърденията, че Янева е викала Ченалова при себе си и се е интересувала от конкретни дела, които тя гледа

30.11.2015 | 15:57 Редактор: Ирина Георгиева
Проверяват съдържанието на разговорите в Яневагейт

Проверява се съдържанието на разговорите между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и уволнената съдия Румяна Ченалова в рамките на образуваното досъдебно производство, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БНР.  

Ще се разследват и твърденията, че Янева е викала Ченалова при себе си и се е интересувала от конкретни дела, които тя гледа, включително и това, че по едно от делата е имало интервенция от страна на главния прокурор. Цацаров обаче отрече това твърдение.

"Не съм говорил с премиера за Янева. Не съм говорил с Янева, след като престана да е шеф на СГС. Не съм говорил нито с Делян Добрев, нито с Делян Пеевски." - подчерта Цацаров по повод твърденията за подобни разговори по делото "Червеи", цитирано от БНР.

Правосъдният министър Христо Иванов настоя за провеждане на проверка, която да обърне внимание на съдържанието на разговорите като даде и насоки -  разпечатки на телефонна комуникация и снемане на обяснения на участниците в разговорите.

Темата стана обект на обсъждане и по време на заседанието на ВСС в опит да се поставят някакви срокове за приключване на проверките.

Главният прокурор обвърза скандала "Яневагейт" с промените в Конституцията и предложенията на една партия за промяна, свързани със статута на главния прокурор. Той не поясни коя е партията, но и не отрече, че става дума за ДСБ и лидера ѝ Радан Кънев.

 

Репортаж на Васил Детелинов.