fallback

Граждани излизат на национален протест срещу поскъпването на винетките

Недоволните се събират пред НС, а шествието ще се отправи към Орлов мост

28.11.2015 | 11:09 Автор: Ирина Георгиева

Граждани от цялата страна излизат на национален протест срещу поскъпването на винетките, съобщи агенция "Фокус". Те ще се съберат пред НС, а шествието ще се отправи към Орлов мост, където недоволните ще блокират движението.

Очаква се част от протестиращите да организират автошествие по бул. "Цариградско шосе".

Протестът е организиран в социалните мрежи, а хиляди хора са заявили, че ще участват в него. Протестни действия ще се проведат и в Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Шумен, Пазарджик, Плевен, Сливен, Разград, Добрич, Самоков, Казанлък, Враца, Дупница, Панагюрище, Видин, Берковица, Благоевград, Белоградчик и Габрово.

Решението на депутатите да вдигнат с 30 лева цената на годишния винетен стикер за леки автомобили предизвика недоволството. Промяната ще влезе в сила от 10 декември, а от 1 януари винетката за година за лек автомобил ще струва 97 лева, вместо 67 лева, колкото е в момента.

В социалната мрежа Facebook, където се организира протестът в София пише:

"Нека този път бъдем единни. Да прекратим деспотичното отношение на властимащите. Нека разберат, че суверенът е народът и последната дума е нашата! Не може винетка да струва 97лв. при минимална работна заплата 360лв., а винетка в Швейцаря, която е на светлинни години пред нас по отношение на стандарт на живот, да струва по-малко. Време е да си отворим очите... " - пишат недоволните

С 5 лева се увеличава месечната и седмичната цена на стикера и съответно става на 30 и 15 лева. За автобусите, отговарящи на стандарта Евро 1 и 2, годишната винетка се вдига до 1050 лева, а за тежкотоварните камиони над 12 тона, винетките според екологичния стандарт стават съответно 1743 и 1340 лева.

До 31 януари 2016г. остават в сила годишните винетки за 2015г.

"Новите цени няма да бъдат преосмислени. Събраните от винетки пари ще се използват изцяло за ремонт на пътища. Няма причина да преосмисляме позицията си.

Ако разделим тази винетка на месеците, които я ползваме, годишната винетка на 12 месеца, това е 8 лева на месец.

Нормално е да я плащат тези, които ползват." - заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от БНР.

 

fallback
Още от България
fallback