Европейският съвет за бежанците съобщи за насилие над мигранти в България

20.11.2015 | 16:38
Европейският съвет за бежанците съобщи за насилие над мигранти в България

Бежанци в Сърбия се оплакаха от физическо насилие и злоупотреби на българската полиция

От над 100 бежанци, интервюирани от Белградския център за човешки права и Oxfam между 20 и 22 октомври 2015, всички, които са имали контакти с българската полиция съобщават за насилие, кражби и нападения на полицейските кучета, съобщава Европейският съвет за бежанците и изгнаниците на сайта си.

Повечето инциденти са ставали на българската граница с Турция, но и на сръбско-българската граница.

"Нещо повече, някои бежанци са били задържани в затворени центрове в София, Враждебна или Бусманци, където са търпели унижения от полицията и персонала", пише Европейският съвет за бежанците и изгнаниците на сайта си и в седмичния си нюзлутър, пратен до медиите в България.

"Николина Милич, от Белградския център за човешки права казва, че "драматичното и шокиращо отношение към хора, които бягат от конфликти и бедност е напълно неприемлива, особено в страна от ЕС", пише Европейският съвет за бежанците и изгнаниците.

Милич настоява за независимо разследване на инцидентите в България и призовава българското правителство да осъди тези злоупотреби с човешки права с най-остри думи.

Съобщението на Белградския център за човешки права получи отзвук в ББС, който цитира Стефано Балдини, директор на Oxfam за ЮИ Европа. "В светлината на съобщените нарушения, ЕС трябва да се намеси и предприеме конкретни действия в защита на основните човешки права в границите на общността".

Директор на Белградския център за човешки права е д-р Весна Петрович, бивш шеф на кабинета на министъра на външните работи на Сърбия 2001-2004, съобщава сайтът на организацията.