fallback

Трафик броячи събират информация от пет магистрали в реално време

Проектът е финансиран по ОП „Транспорт” 2007- 2013

20.11.2015 | 10:29 Автор: Мариета Иванова

320 устройства ще предават информация за трафика и метеорологичните условия в реално време към Агенция пътна инфраструктура. Преносът на данни към сървърния център на АПИ ще се осъществява  чрез GPRS мрежа.

С приключването на Проект от ОП „Транспорт” 2007-2013 през октомври 2015 вече има поставени трафик броячи на автомагистралите „Тракия“, „Хемус“, „Люлин“, „Марица“ и „Струма“, както и на първокласните пътища. Средствата са осигурени от Кохезионния фонд на ЕС и държавния бюджет.

„Това е поредният иновативен проект, който АПИ изпълнява и завърши успешно,” коментира Николина Чапанова,  директор Изпълнение на проекти по ОПРР и по програмите за териториално сътрудничество на ЕС. – „Миналата година по линия на ОПРР беше първият проект, който завърши и бяха изградени 100 броя автоматични преброителни пункта. С настоящия проект вече разширяваме обхвата и със средства по ОП „Техническа помощ“ общо стават 320 автоматични преброителни пункта“.

Интегрираната система за преброяване на трафика включва камери, които разпознават преминаващите моторни превозни средства, и по софтуерен път определят направлението на движение.

Инсталирани са и 3 системи за автоматизирано наблюдение на метеорологичните условия  в областите Монтана, Благоевград  и Бургас.

 „Това е пилотен проект за момента,” коментира Чапанова. – „Посредством тези метеорологични станции ние и шофьорите на пътните превозни средства ще получават достатъчно достоверна информация за заледяване, за валежи, за посока на вятъра. Считам, че ще е наистина нещо много полезно и добро и се надявам в бъдеще да продължим да го надграждаме.“

Ползите от отчитането на трафика по ключови пътни артерии в страната ще помогне и в анализа на необходимостта от инвестиции в областта.

Още за ползите от проекта вижте от видео репортажа.

 

fallback
Още от България
fallback