fallback

Доживотна присъда за стрелеца от Лясковец

Съдът призна подсъдимия за виновен, че на 14 март 2014г. по начин опасен за мнозина е направил опит да умъртви петима спецполицаи

19.11.2015 | 17:47 Автор: Ирина Георгиева

Великотърновският окръжен съд постанови доживотна присъда без право на замяна за стрелеца от Лясковец Петко Петков, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR Катя Мерджанова. Съдът призна подсъдимия за виновен, че на 14 март 2014г. по начин опасен за мнозина е направил опит да умъртви петима спецполицаи, изпратени на акция в дома му, както и за убийството на командоса Емил Шарков.

Съдът определи още осем години затвор за незаконно притежаване на оръжия и огнестрелни боеприпаси. Петков ще трябва да заплати и обезщетения в общ размер на 390 хиляди лева на семейството на Шарков – съпругата, дъщерята и родителите му.

Великотърновският окръжен съд осъди стрелеца от Лясковец да плати и разноските по делото, на стойност 50 хиляди лева, както и още 10 хиляди на един от пострадалите при акцията полицаи.

Използваните като доказателства оръжия в хода на делото, собственост на Петков, ще бъдат иззети в полза на държавата. До влизане на присъдата в сила остава мярката задържане под стража. Защитата на осъдения ще обжалва, а ако присъдата се потвърди на следващи инстанции, случаят ще бъде отнесен до Европейския съд по правата на човека.  

/Снимка: Архив/

 

fallback
Още от България
fallback