Бойко Борисов: България няма да участва в евентуална операция срещу ИД

Винаги съм декларирал, че сме страна, която не воюва и настоява по дипломатически път да се решават проблемите, заяви премиерът

19.11.2015 | 16:43 Редактор: Ирина Георгиева
Бойко Борисов: България няма да участва в евентуална операция срещу ИД

България няма да участва в евентуална операция срещу ИД, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на откриването на новоизграден плувен басейн и два санирани блока по Програма за енергийно финансиране на многофамилни жилищни сгради в Благоевград. На събитието присъстваха министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

"Винаги съм декларирал, че сме страна, която не воюва и настояваме по дипломатически път да се решават тези проблеми, защото когато пращаш самолети и ракети, не можеш да очакваш мир от другата страна и трябва да си направим и ревизия и на нашето поведение, говоря на нашето като ЕС, като НАТО, като евроатлантически страни, дали винаги външната ни политика е била адекватна и дали това дето сме правили е донесло очакваните резултати." - поясни Борисов.

По повод появилата се информация за вероятността  автоматите, използвани при атентатите в Париж, да са български, Бойко Борисов се разграничи от тиражираните твърдения.

"В последните 15-20 години такъв автомат не е изнасян, това мога да кажа със сигурност, защото те се следят български автомати. Ако някъде има от 80-те години нещо продадено и останало там, но това са хипотези, които нито мога да опровергая, нито да потвърдя докато не ни изпратят официално самия автомат. Тогава нашите експерти могат да кажат, дали е произведен в България." - коментира премиерът. 

Министър-председателят изказа своята увереност в  сигурността на българските служби.

"Последните няколко дена на границите имаме нула емигранти. За тях е ясно, че България е държава, през която не могат да минат безнаказано." - заяви Борисов.

Премиерът коментира, че се полагат огромни усилия от службите за сигурност и гранична полиция, както и чрез подпомагане от подразделенията на армията по отношение на сигурността на страната ни.