fallback

Собствениците на казани за ракия искат преразглеждане на новите разпоредби

Според промените алкохолът ще може да се приготвя само между 1 юли и 31 декември

17.11.2015 | 14:31 Автор: Ирина Георгиева

Собствениците на казани за ракия в Петрич и Сандански искат преразглеждане на новите разпоредби, съобщи БНР. Според промените алкохолът ще може да се приготвя само между 1 юли и 31 декември, а според притежателите на ракиени казани от октомври до март е подходящият период за варене на гроздова ракия.

Собствениците на лицензирани казани смятат, че е абсурдно предложението на депутата Емил Димитров казаните да работят от юли до декември, когато в техния регион няма суровина за изваряване на ракия.

Кирил Тодоров от Петрич, който е инвестирал 150 000 лева, за да направи обекта си по всички европейски изисквания обясни пред БНР, че материалът, с който се вари ракията е грозде, а то е готово септември - октомври. Според него през август, когато термометърът скача до 40 градуса е трудно да се сложи на огън и да се вари ракията. Той има три казана от 500 литра и два по-малки, като според предложените промени сега трябва да раздели помещението и едната част да я регистрира като акцизен склад, което означава допълнително оборудване и разход от над 30 000 лева.

По думите на Тодоров лицензираните малки казани са лоялни към държавата и всеки месец до 10 число внасят в митниците акциза върху изварената ракия, но призна че начисляват ниската ставка - "ракия за лична консумация", а не за търговия.

Ако не бъдат преразгледани промените, собствениците на казани от Петрич и Сандански , както и по-голямата част от гроздопроизводителите, са готови на протест пред Парламента, пише БНР.

fallback
Още от България
fallback