Росен Плевнелиев: Националистически партии набират сила, подхранвани от страховете на хората

В Париж президентът призова международната общност да се обнови Стратегията на ООН за борба с тероризма

16.11.2015 | 15:39 Редактор: Мария Аладжова
Росен Плевнелиев: Националистически партии набират сила, подхранвани от страховете на хората

Нужен е незабавен план за действие, насочен към постигането на резултати, заяви Росен Плевнелиев във връзка с терористичните атаки в Париж на 13 ноември. Изказването на президента беше част от речта му на конференцията в Париж по повод 70-годишнината от подписването на учредителния акт на Организацията за образование, наука и култура на ООН (ЮНЕСКО).

Опорната точка на речта му бяха европейските ценности, които според държавния глава трябва да останат непоколебими, а именно - „свободата да бъдеш какъвто си и споделената вяра, че всички сме родени равни, за да живеем в разбирателство."

Плевнелиев призова за подобряване и разширяване на обхвата на политиките на социалната интеграция. Според него именно маргинализацията позволява на радикалните групировки като „Ислямска държава“ да проникват в европейските общества и да налагат волята си над установените норми за живот:

„Маргинализацията не зависи от етническата принадлежност, религията или цвета на кожата. Трябва да предприемем политики и мерки, които ще предотвратят радикализацията на маргинализираните групи и ще осигурят по-добрата интеграция в местните общества чрез образование, диалог и активно гражданско поведение“, допълни още президентът. 

Росен Плевнелиев предупреди за надигащата се вълна от национализъм и популизъм в Европа. Според него целенасочено се подхранват страхове, което помага на националистически партии да проповядват нетолерантност, омраза и ксенофобия. 

Напоняме, че на 15 ноември държавният глава заяви пред The Independent, че Русия се готви да води „хибридна война“, целяща да дестабилизира Европа. Той изрази съмнение, че кибератаките срещу българските институции са дирижирани от Москва и призова ЕС и НАТО да противодействат на руската агресия.