Михаил Миков: Бежанците са еднакво изпитание за всички страни

Лидерът на БСП участва в конференция, посветена на грижата за децата сред бежанците

13.11.2015 | 16:25 Редактор: Мария Аладжова
Михаил Миков: Бежанците са еднакво изпитание за всички страни

„Бежанците не са само трудов потенциал и енергия за икономиката на ЕС, но са и голямо изпитание, което не е еднакво за всички страни“ – това каза лидерът на БСП Михаил Миков по време на конференция, посветена на предизвикателствата, свързани малолетните и непълнолетните бежанци в България и ЕС. Събитието е организирано от евродепутата Илияна Йотова и Делегацията на българските социалисти в ЕП. По думите на Миков истинският показател за хуманност от страна на ЕС по отношение бежанския въпрос е грижата за децата. Лидерът на БСП призова за солидарност и изрази убеждение, че са нужни допълнителни средства за специална защита, грижа, подпомагане и институционална грижа на бежанците:

„Европа, ЕП, ЕК трябва да знаят, че държавите, които са подложени на силен бежански натиск, внасят допълнителна вноска,  за да бъде ЕС такъв, какъвто искаме да е - със защитени външните граници“, допълни той.

негови думи децата сред бежанците са застрашени да попаднат в ръцете на черния сектор, ако не бъдат взети мерки за допълнително финансиране и специална грижа.

По данни на властите в Анкара над 600 хиляди сирийски деца се намират в съседна Турция, заяви Илияна Йотова. 23 хиляди е броят на децата без родители, влезли в Европейския съюз през миналата 2014 г., допълни още тя. Според Йотова Европа дълго време е била единствено наблюдател на проблема, до трагедията в Лампедуза, при която загинаха 300 души. Тя подчерта, че някои страни от ЕС и до днес не прилагат законите, свързани с миграцията и убежищата, поради което ЕК е образувала над 46 дела.

На конференцията присъстваха още съдокладчика на ЕП по стратегическия инициативен доклад Сесил Кашету Киенге и зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов.