fallback

Проблемът с бежанците отново на фокус

Над 1100 деца бежанци са потърсили закрила у нас от началото на годината

13.11.2015 | 15:45 Автор: Кремена Кръстева

От началото на годината до 1 септември броят на непридружените деца, потърсили международна закрила в България, е над 1100. Броят им обаче непрекъснато нараства.

Тези тревожни данни бяха представени на конференция в  парламента, организирана от евродепутата Илияна Йотова.

175 000 малолетни от началото на тази година търсят защита в Европа. Тези беззащитни деца често попадали в ръцете на наркотрафикантите или пък влизат в схемите за проституция, обяви по време на форума евродепутатът Кашету Киенге . За повече солидарност в решаване на проблема призова лидерът на БСП Михаил Миков. На конференцията беше изтъкнато, че  бежанците са трудов потенциал и могат да дадат нов икономически тласък за икономиката на Европа. За повече грижа за децата бежанци настоя вицепрезидентът Маргарита Попова и постави редица наболели въпроси.

„Как да  се грижим за непридружените места в местата, в които ги приютяваме, защо след месец два или три на тези места отчитаме, че голяма част от тези деца липсват. Накъде са тръгнали? С кого, къде ги отвежда? Ка сътрудничим със сеседните държави, как сътрудничим с неправителствения сектор“, коментира Маргарита Попова.  

 

 

 

 

 

fallback
Още от България
fallback